De onderstaande informatie heeft tot doel om de vragen te beantwoorden die invoerders, ziekenhuizen, medisch personeel en het grote publiek zich stellen over de conformiteit van mondmaskers waarover ze beschikken en die ze gebruiken. De informatie op de producten, hun verpakking of in de technische documentatie bij de mondmaskers, kan geruststellen bij twijfel.

De onderstaande informatie is niet van toepassing op chirurgische of medische maskers. Dat zijn medische hulpmiddelen waarover u meer informatie vindt bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten(FAGG).

chirurgisch masker
Chirurgisch masker

 

Mondmaskers voor het grote publiek kunnen helpen om de verspreiding van virussen tegen te gaan, als aanvulling op de zogenaamde “barrièregebaren” zoals handhygiëne en sociale afstandsregels. Er zijn verschillende modellen, ze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, wasbaar of wegwerpbaar zijn. Het zijn geen chirurgische of medische maskers, noch ademhalingsbeschermingsmaskers. De toepasbare wetgeving is het boek IX van het Wetboek van economisch recht. Dergelijke maskers mogen geen CE-markering dragen.

mondmasker voor het grote publiek
Voorbeeld van een mondmasker voor het grote publiek

 

Plastic mondschermen die de neus en de kin bedekken met openingen aan de zijkanten zijn niet geschikt als bescherming tegen virussen.

Ademhalingsbeschermingsmaskers

Ademhalingsbeschermingsmaskers, zogenaamde “stofmaskers”, zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

stofmasker
Voorbeeld van adembeschermingsmasker

 

Een PBM is ontworpen en vervaardigd om door één persoon te worden gedragen of vastgehouden ter bescherming tegen één of meer risico's voor de gezondheid of veiligheid van die persoon.

Een PBM-mondmasker beschermt de gebruiker tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden. Norm EN 149:2001+A1: 2009 Ademhalingsbeschermingsmiddelen - Filtrerende halfmaskers ter bescherming tegen deeltjes - Eisen, proeven, merken” (types FFP1, FFP2 en FFP3).

De van toepassing zijnde regelgeving voor het op de markt brengen van PBM is de Europese verordening 2016/425.

Meer informatie over deze regelgeving vindt u op de webpagina Veiligheid van persoonlijke beschermingsmiddelen van onze website.

Laatst bijgewerkt
25 september 2023