Table of Contents

    We verstaan onder breedbandinternet, internet waarvan de bandbreedte 30 Mbps of meer is.

    Vast breedbandinternet

    Dekking van de bevolking met vaste breedband

    De dekkingsgraad van de vaste breedband bedraagt 99,7% van de Belgische bevolking in 2021, hetzelfde cijfer als in 2020. Hoewel de dekking in België bijna volledig is, zijn er toch nog enkele afgelegen gebieden in het Waalse Gewest waar geen vaste breedbandtoegang beschikbaar is. Van de Belgische buurlanden heeft enkel Luxemburg een dekkingsgraad van 100%.

    Penetratiegraad van breedbandinternet

    De penetratiegraad van vast breedbandinternet bij huishoudens in België bedroeg 83,8% in 2021, een daling van 0,7% in vergelijking met 2020. Hoewel België zich boven het gemiddelde van de EU27 (77,8%) bevindt, ligt het vrij ver achter op buurlanden Nederland (97,0%) en Luxemburg (90,8%).

    Vaste internetabonnementen naargelang de bandbreedte

    België staat op de tweede plaats van de EU27 voor het aandeel vaste internetabonnementen met een snelheid van minstens 30 Mbps. 96,7% van de afgesloten abonnementen heeft een snelheid van 30 Mbps of hoger in juni 2021. Dat is slechts 0,3 procentpunten hoger dan eind 2020. Ter vergelijking: het Europese gemiddelde bedraagt 73,9%, op dat vlak scoort België dus vrij goed.

    Van alle vaste internetabonnementen in België heeft 66,9% een snelheid van minstens 100 Mbps in juni 2021. België staat daarmee ook ver boven het Europese gemiddelde van 52,2%, maar staat slechts zevende in de rangschikking van de EU27. Ons land wordt voorafgegaan door Spanje (86,6%), Zweden (85,9%), Roemenië (85,8%), Portugal (83,3%), Hongarije (73,8%) en Luxemburg (69,1%).

    Next Generation Access (NGA)

    Next Generation Access (NGA) zijn toegangsnetwerken die geheel of gedeeltelijk uit optische elementen bestaan en die breedbandtoegangsdiensten kunnen leveren met verbeterde kenmerken (zoals een hogere verwerkingscapaciteit) in vergelijking met de diensten die via bestaande kopernetwerken worden geleverd. NGA verwijst naar hogesnelheidsnetwerken, zoals glasvezelnetwerken (FTTH, FTTB, VDSL) en DOCSIS 3.1-kabelnetwerken.

    Dekking van de bevolking door de NGA-netwerken

    België staat op de vijfde plaats van de EU27 voor de dekking van de bevolking door NGA-netwerken (bekabelde netwerken zoals FTTH, FTTB, VDSL, DOCSIS 3.0, die snelheden van minstens 30 Mbps mogelijk maken). In 2021 kan 99,1% van de Belgische bevolking toegang krijgen tot een internetverbinding van het type NGA. De top drie wordt bekleed door Malta, Cyprus en Luxemburg. We scoren wel ruim boven het Europese gemiddelde, dat 90,1% bedraagt.

    68,9% van de Belgische bevolking is gedekt door een netwerk van hoge capaciteit. België doet het daarmee slechter dan het Europees gemiddelde (70,2%), en moet met die score ook buurlanden Luxemburg (95,9%), Nederland (90,6%) en Duitsland (74,9%) laten voorgaan. Enkel Frankrijk scoort nog slechter (63,4%).  België staat slechts als achttiende in de lijst van Europese landen, en moet dus een grote inhaalbeweging maken om bij te kunnen benen.

    Wat glasvezelnetwerken binnen huishoudens betreft, heeft België (6,5%) een grote achterstand op de rest van de EU27 (42,5%). Volgens het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) kende ons land in 2021 een stijging van 71% voor lijnen die volledig gebaseerd zijn op glasvezel (“fiber to the home”, “fiber to the building”, en “fiber to the office”). In procentuele groei scoren we dus zeer sterk en zijn we het sterkst groeiende land van Europa. Op vlak van totaal aantal aansluitingen komen we echter op een van de laatste plaatsen terecht, gezien het aandeel van glasvezelnetwerken in het totaal aantal vaste breedbandlijnen met 3% nog steeds laag blijft (Bron: De status van de elektronische communicatie-en TV markt (2021), BIPT).

    Vaste breedbandabonnementen

    Voor de vaste breedbandabonnementen met een minimale snelheid van 100 Mbps staat ons land op de zevende plaats in de EU27 met 66,9%. We doen het op dat vlak veel beter dan het Europese gemiddelde dat 52,2% bedraagt. Spanje (86,6%), Zweden (85,9%) en Roemenië (85,8%) voeren de lijst aan van de EU27.

    Mobiele breedbandverbinding

    4G-dekking

    De 4G-dekking is bepaald volgens het percentage huishoudens dat in gebieden woont waar een geavanceerde vierde generatie mobiele breedband dekking (LTE protocol) aanwezig is. In België is er een volledige 4G-dekking in 2021, zoals dat ook al het geval was in 2019 en 2020.

    Penetratiegraad van mobiel breedbandinternet

    In 2021 was de penetratiegraad van mobiel breedbandinternet gelijk aan 90,2% in België. Ons land staat daarmee op de 10e plaats van het klassement van de EU. België scoort beter dan het Europese gemiddelde (86,5%), maar blijft wel achter op twee van zijn buurlanden: Luxemburg (95,9%) en Nederland (94,0%). Twee mogelijke hypotheses bieden een verklaring voor die status: enerzijds een gebrek aan uitrusting voor sommige categorieën van de bevolking, voornamelijk ouderen, en anderzijds de vrij hoge kosten voor mobiel breedbandinternet in ons land, meer bepaald voor forfaits met hoge volumes aan mobiele gegevens.

    Laatst bijgewerkt
    23 december 2022