Table of Contents

  De meest gebruikte identificatieprocedure voor toegang tot onlinediensten in België maakt gebruik van een gebruikersnaam en wachtwoord. 79 % van de Belgische particulieren gebruikte in 2020 deze identificatiemethode. De tweede meest gebruikte procedure maakt gebruik van sociale media (bijvoorbeeld Facebook of Google account) om aan te melden bij een andere onlinedienst. Verder valt op dat het gebruik van de eID als aanmeldingsprocedure veel meer gebruikt wordt in België dan binnen de EU27: 4 op 10 van de Belgische particulieren maken hiervan gebruik, tegenover slechts 2 op 10 van de gemiddelde Europeaan.

  Vertrouwen van individuen tegenover smartphones

  9 op 10 van de Belgische individuen die de laatste 3 maanden het internet gebruikt hebben, gaven aan dat ze een smartphone gebruiken voor privédoeleinden. Slecht 5 % van hen gaf aan reeds data verloren te hebben via hun smartphone. 29 % van de respondenten is niet op de hoogte van de beveiliging van hun smartphone en 21 % geeft aan dat ze helemaal geen beveiligingssysteem hebben op hun smartphone. Op vlak van privacy gaf 54 % aan dat ze minstens een keer de toegang tot persoonlijke data beperken of weigeren bij het gebruik of de installatie van een app. Slechts 14 % gaf aan nooit een app die toegang te beperken of te weigeren.

  De individuen en de bescherming van de persoonlijke gegevens op het internet

  In België wist bijna 8 op 10 van de particulieren dat cookies gebruikt kunnen worden om het internetgebruik te volgen. 34 % heeft de instellingen aangepast om cookies te voorkomen of te beperken. Meer dan de helft (54 %) heeft een speciale software om te voorkomen dat hun internetactiviteiten worden opgevolgd. Met betrekking tot de toegang tot persoonlijke data leest slechts 20 % van de Belgische particulieren het privacybeleid voor het verlenen van persoonlijke data. 41 % beperkt of weigert de toegang tot hun geografische locatie en 45 % weigerde het gebruik van persoonlijke data voor advertentiedoeleinden.

  Laatst bijgewerkt
  8 december 2021