Een charter ondertekend door alle actoren uit de voedselketen

Om de waarde van het Belgisch rundvlees in de horecasector in de kijker te zetten, werd een charter opgesteld. Dat charter is een initiatief van federaal minister van Landbouw uitgedragen door Horeca Vlaanderen, Horeca Brussel, Horeca Wallonië, de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat, de Waalse Landbouwfederatie en Eurotoques. Samen hebben ze het charter plechtig ondertekend in april 2019.

Wat staat er in het charter?

Belangrijke verbintenissen voor alle stakeholders

Het charter bepaalt de verplichtingen voor elke speler in de keten, van veehouders tot restauranthouders.

Zo engageren de veehouders zich voor:

  • de traceerbaarheid van het vlees,
  • het dierenwelzijn en
  • gezonde en duurzame voeding voor het dier.

De slachthuizen beloven om in te staan voor:

  • het dierenwelzijn
  • de traceerbaarheid en
  • een kwalitatieve opvolging van het vlees.

De horeca verbindt zich tot:

  • het organiseren van opleidingen,
  • het promoten van Belgisch rundvlees en
  • het op de kaart zetten van minder bekende stukken rundvlees.

Een nieuwe economische impuls

Het charter moet een nieuwe economische impuls geven aan alle spelers in de sector van het rundvlees en in de horeca sector door:

  • vlees van runderen die in België geboren, gekweekt en geslacht zijn te consumeren,
  • de voorkeur te geven aan een bevoorrading via korte ketens en,
  • de Belgische rundvleessector houdt zijn ecologische voetafdruk binnen de perken.

Daarnaast moet een grotere erkenning voor de kwaliteit en waarde van Belgisch rundvlees onrechtstreeks bijdragen tot een eerlijkere handel.

Een logo voor restauranthouders die het charter ondertekenden

De horecasector heeft een belangrijke rol in het informeren van de consument. Wie zich aansluit bij het charter verbindt zich ertoe om die rol dan ook optimaal te vervullen.

Om de consument duidelijk te maken welke restauranthouders het Horeca charter voor de promotie van Belgisch rundvlees hebben ondertekend, werd een nieuw logo ontworpen.

Logo Horeca charter

Restauranthouders die het logo aanbrengen op hun raam of deur maken hun klanten duidelijk dat ze trots zijn dat ze Belgisch rundvlees serveren in hun restaurant en in welke mate de kwaliteit van het vlees, de smaak, variatie, duurzaamheid, traceerbaarheid, voedselveiligheid en bevoorrading in korte ketens belangrijk zijn voor hen.

Ze kunnen op hun menukaart ook kleine stickertjes met het logo aanbrengen naast de gerechten met Belgisch rundvlees.

Horeca charter menu

U bent restauranthouder en wilt zich aansluiten bij het charter?

Contacteer

Lees hier het charter (PDF, 973.58 KB)

Laatst bijgewerkt
30 april 2020