Table of Contents

    De Europese Commissie is in 2018 gestart met het WiFi4EU-project. Dat project voorziet subsidies voor gratis wifihotspots in lokale gemeenschappen.

    Het project wil alle burgers een goede internetverbinding geven, waar ze ook wonen en wat ze ook verdienen. Hoe? Door het uitrollen van gratis wifiverbinding van goede kwaliteit op bepaalde openbare plaatsen, zoals pleinen, parken, bibliotheken, musea enzovoort.

    Het project kan een meerwaarde betekenen voor elke gemeente en digitale inclusie stimuleren.

    Wie komt in aanmerking?

    De nadruk bij WiFi4EU ligt op lokale gemeenschappen. Wanneer zij interesse hebben, kunnen gemeenten en steden (overheidsinstanties) bij de Europese Commissie een aanvraag indienen om een wifihotspot in te richten.

    Aandachtspunten

    • Er mag nog geen gelijkaardige gratis wifi zijn (zowel op publiek als privé-initiatief) in de zone waarvoor de aanvraag ingediend wordt.
      Bv. als een stad al een gratis wifihotspot heeft in de bibliotheek, dan kan ze geen aanspraak maken op fondsen uit het WiFi4EU-project voor die bibliotheek. Tenzij het karakter van de bestaande wifihotspot sterk zou verschillen van een nieuw op te richten wifihotspot. Het is dan aan de lokale gemeenschap om daarvan het bewijs te leveren en haar aanvraag te staven.
    • Minimaal 15 aanvragers per lidstaat komen in aanmerking per oproep (“call”).
    • Maximaal 15 % van het totale aantal beschikbare vouchers per oproep kan naar één lidstaat gaan.

    Budget

    Voor de periode 2018-2020 is er een budget voorzien van meer dan 120 miljoen euro. Via vouchers ter waarde van 15.000 euro wordt dat budget verdeeld onder de lokale gemeenschappen die in aanmerking komen.

    Aandachtspunten

    • De Europese Commissie staat enkel in voor de betaling van het materiaal en de installatiekosten. De lokale gemeenschap moet zelf instaan voor het internetabonnement bij een operator en voor het onderhoud van het materiaal.
    • Door een aanvraag in te dienen gaat u een verbintenis aan van 3 jaar.
    • Extra privé- of publieke financiering voor de bouw van de wifi-hotspot, bovenop het bedrag van de Commissie, is toegestaan.

    Hoe vraagt u de ondersteuning aan?

    De Europese Commissie is voorstander van een zo eenvoudig mogelijke procedure. Er wordt dan ook vooral digitaal gewerkt. Concreet verloopt de procedure in twee fasen:

    1. een voorafgaande registratie via een online portaal en
    2. de effectieve aanvraag in datzelfde portaal waarbij de aanvrager kan ingaan op een gepubliceerde oproep (“call”).

    Voorafgaande registratie

    Geïnteresseerde aanvragers moeten zich voorafgaand registreren in het WiFi4EU-portaal. Dat verloopt via gebruiksvriendelijke online formulieren. De Europese Commissie verspreidt ook meer gedetailleerde informatie via dat portaal.

    Daarnaast moedigt de Europese Commissie bedrijven die wifi-installaties aanbieden aan om zich eveneens voorafgaand te registreren op dat portaal. Dat heeft als voordeel dat de wifibedrijven inzage krijgen in de technische specificaties voor de installaties.

    Bovendien komen de geregistreerde wifibedrijven op een lijst terecht (zonder rangschikking) die de aanvragers vrijblijvend kunnen consulteren. Er is echter geen verplichting voor aanvragers om een geregistreerd wifibedrijf te kiezen voor de wifi-installatie, maar eenmaal de aanvrager een wifibedrijf gekozen heeft, moet het zich wel registreren.

    Het doel van de voorafgaande registratie is om ruimte voor overleg te bieden en zo te verzekeren dat de aanvragers zich met kennis van zaken kunnen voorbereiden.

    De call

    Voor de periode 2018-2020 worden er verschillende “calls” gepubliceerd. Een “call” of oproep wordt slechts voor een korte periode opengesteld (meestal 2 dagen). Binnen die tijd moet de geïnteresseerde aanvrager zich zo snel mogelijk aanmelden. Doordat men zich voorafgaand heeft moeten registreren en voldoende voorbereidingstijd gekregen heeft, houdt die stap niet meer in dan een simpele druk op de knop.

    Aanvragers moeten echter wel rekening houden met het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt”. Gezien het budget niet eindeloos is, komen enkel de snelste aanvragers in aanmerking.

    Als de Europese Commissie de aanvraag goedkeurt, krijgt de aanvrager een voucher van 15.000 euro om de wifi-installatie te betalen. Het wifibedrijf kan die voucher vervolgens omruilen bij de Europese Commissie voor baar geld.

    Resultaten

    De interesse van de Belgische gemeenten in het WiFi4EU-project was groot. In totaal zijn 284 onder hen erin geslaagd om een voucher t.w.v. 15.000 euro te bemachtigen, waardoor ze nu volop de WifI4EU-hotspots in hun gemeente kunnen installeren. Voor meer details kunt u terecht op de website van de Europese Commissie, alsook hieronder om de resultaten afzonderlijk te bekijken.

    Resultaten van de eerste call

    De eerste call vond plaats van 07.11.2018 tot 09.11.2018 en had een totaalbudget van 42 miljoen euro, goed voor 2.800 vouchers. Opmerkelijk is dat 99,66 % van de beschikbare vouchers was uitgeput binnen het eerste uur na de openstelling van de call. 2.800 gemeenten, verspreid over de Europese Unie, hebben zo een voucher ontvangen. Ook Belgische gemeenten hebben hun interesse laten blijken: 97 gemeenten werden geselecteerd. 

    Lijst van de 97 geselecteerde gemeenten (PDF, 94.75 KB)

    De resultaten van de eerste call kunt u in detail bekijken op de website van de Europese Commissie.

    Resultaten van de tweede call

    De tweede call liep van 04.04.2019 tot 05.04.2019 en had een groter budget (51 miljoen euro). Daardoor maakten 3.400 gemeenten kans op een voucher. De interesse was opnieuw groot: meer dan 10.000 gemeenten verspreid over de EU stelden zich kandidaat. Ook de Belgische gemeenten waren opnieuw van de partij: maar liefst 77 gemeenten werden geselecteerd.

    Lijst van de 77 geselecteerde gemeenten (PDF, 93.64 KB)

    De resultaten van de tweede call zijn te vinden op de website van de Europese Commissie

    Resultaten van de derde call

    De derde call liep van 19.09.2019 tot 20.09.2019 en had een budget van 26,7 miljoen euro, goed voor 1.780 vouchers in totaal. Veel gemeenten stelden zich opnieuw kandidaat, ook de Belgische: maar liefst 95 gemeenten werden geselecteerd!

    Lijst van de 95 geselecteerde gemeenten (PDF, 47.54 KB)

    De resultaten van de derde call zijn ook te vinden op de website van de Europese Commissie.

    Resultaten van de vierde call

    De vierde en laatste call liep van 03.06.2020 tot 04.06.2020 en had met 14,205 miljoen euro het relatief kleinste budget van alle calls, goed voor 947 vouchers in totaal. Onder de geselecteerden, waren er 15 Belgische gemeenten.

    Lijst van de 15 geselecteerde gemeenten (PDF, 70.36 KB)

    De resultaten van de vierde call zijn ook te vinden op de website van de Europese Commissie.

    Hulp nodig?

    Wenst u meer duidelijkheid over bepaalde technische aspecten? Op deze websites vindt u nuttige informatie:

    Ondervindt u ondanks bovenstaande hulpbronnen nog moeilijkheden of duiken er technische problemen op die u niet kunt oplossen? Contacteer dan de WiFi4EU-helpdesk.

    De Europese Commissie heeft tenslotte ook een WiFi4EU-community opgericht waar gemeenten en bedrijven best practices met elkaar kunnen uitwisselen.

    Contact België

    FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
    Afdeling Telecommunicatie en Informatiemaatschappij
    CEF@economie.fgov.be
    Kris Boeykens (tel. +32 2 277 90 75)
    Nick Tuytschaever (tel. +32 2 277 60 34)

    Laatst bijgewerkt
    12 maart 2021