« Internet Corporation for Assigned Names and Numbers » (ICANN) is een non-profitorganisatie van Amerikaans recht die voornamelijk instaat voor de toewijzing van domeinnamen en IP-adressen (Internet Protocol), en beschouwd wordt als het oppergezag van de internetregulatie. ICANN kent IP-adresruimte toe, verschaft de protocolidentifiers, beheert het domeinnaamsysteem van de algemene topniveaudomeinnamen (gTLD) en van de landcodetopniveaudomeinnamen (ccTLD), en superviseert het rootserversysteem. 

ICANN speelt een fundamentele en unieke rol op het vlak van de internetinfrastructuur. Aan de hand van de overeenkomsten die de organisatie sluit met domeinnaamregisters, zoals DNS Belgium voor “.be”, alsook met registratiebureaus, dit zijn de firma’s die domeinnamen verkopen aan particulieren en organisaties, bepaalt ze mee hoe het domeinnaamsysteem werkt en evolueert.

De uiteindelijke beslissingen van ICANN worden genomen door een directie van 21 leden die hoofdzakelijk aangewezen worden door een onafhankelijk benoemingscomité. Op het vlak van de federale beleidslijnen ontvangt ICANN aanbevelingen van het “Governmental Advisory Committee” (GAC), dat bestaat uit vertegenwoordigers van de overheid en dat onder meer onderzoekt of de boekhouding van de ICANN-activiteiten overeenstemt met het toepasselijk recht. België wordt via het BIPT en via de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie vertegenwoordigd.

Laatst bijgewerkt
13 februari 2018