afbeelding ter illustratie

Table of Contents

    U kent het advies intussen door en door: koop nooit iets op een onbeveiligde, onbetrouwbare website. Vooraleer u voor de eerste keer een bestelling plaatst op een webshop, doet u er best aan de reputatie van de webshop te onderzoeken. Maar hoe doet u dat precies, controleren of een webshop te vertrouwen is?

    Ga op zoek naar informatie in uw eigen netwerk

    Het eerste wat u kan doen om meer te weten te komen over een webshop, is polshoogte nemen binnen uw eigen netwerk: uw vrienden, familie, collega’s of andere kennissen. Hebben zij al positieve of negatieve ervaringen met een webshop, dan is dat betrouwbare informatie waarmee u makkelijker kan beslissen of u ook iets koopt op die webshop.

    Ga na hoe lang een website al bestaat

    De datum waarop een website geregistreerd werd, geeft u een indicatie over de betrouwbaarheid. Wanneer een website nog maar nét bestaat, bent u beter voorzichtig. Zeker wanneer de site op korte tijd al veel positieve reviews verzamelde.

    Ga na hoe lang de website al bestaat door de link van de website in te geven in één van de volgende tools:

    • Via DNS België voor Belgische websites
    • Via SIDN voor Nederlandse websites
    • Via Who.is voor .com en andere websites

    Bekijk de ervaringen van andere klanten

    Bestaat een webshop al gedurende een lange tijd, dan is de kans groot dat u relevante info en reviews terugvindt over de betrouwbaarheid van de site.

    Door de naam van de webshop op te zoeken via een zoekmachine (eventueel gepaard met termen als “klachten”, “reviews”, “tevredenheid” …) komt u bij ervaringen van andere consumenten terecht. Merkt u dat een bepaald product bijna uitsluitend positieve, of erg gelijkende commentaren van gebruikers oogst, dan bent u maar beter op uw hoede want het kan gaan om nepreviews.

    Controleer de identiteit van een verkoper

    Iedere handelaar is verplicht om zijn of haar contactgegevens (o.a. naam van de onderneming, fysiek adres, e-mailadres en ondernemingsnummer) duidelijk te vermelden op de website. Ga na of het adres werkelijk bestaat (bv. via een mappingdienst), net als het telefoonnummer.

    Opgelet: een website kan ook valse contact- en ondernemingsgegevens vermelden. Zoek het telefoonnummer of adres zeker eens op. Het ondernemingsnummer controleert u via de Kruispuntbank voor Belgische ondernemingen, via de Nederlandse Kamer van Koophandel voor Nederlandse ondernemingen of via de griffies van de Franse ondernemingsrechtbanken voor Franse ondernemingen. Zo weet u dat het om een echte onderneming gaat.

    Weet wel dat fraudeurs ondernemingsgegevens van bestaande ondernemingen durven opnemen op hun valse webshops, om zo uw vertrouwen te winnen. Wilt u zeker zijn dat de webshop toebehoort aan de onderneming die u vond op basis van het ondernemingsnummer? Ga dan op zoek naar de officiële contactgegevens van de onderneming, bijvoorbeeld via een zoekmachine, en vraag de onderneming zelf of ze de webshop kent.

    Botst u tijdens uw online opzoekingen op onregelmatigheden, of werd u het slachtoffer van bedrog, fraude of oplichting?

    Maak er melding van via het online meldpunt van de FOD Economie.

    Laatst bijgewerkt
    17 juli 2023