Table of Contents

    In het kader van de COVID-19 crisis werd het tax shelter-stelsel tijdelijk uitgebreid om getroffen ondernemingen te helpen nieuw kapitaal aan te trekken. Het doel van die tijdelijke maatregel was om investeringen van particulieren aan te moedigen in ondernemingen die hard getroffen zijn door de gezondheidscrisis.  Door de tijdelijke aard van deze fiscale steunmaatregel bestond de tax shelter COVID-19 alleen in 2020 en 2021.

    Kerncijfers van de tax shelter COVID-19

    In totaal maakten 45 ondernemingen in de periode 2020-2021 gebruik van de eerste tax shelter COVID-19. Dit is 1,7 % van alle ondernemingen die gebruik maakten van een tax shelter type start-up, scale-up of COVID-19. Er werd in totaal 6,1 miljoen euro geïnvesteerd, gespreid over 216 investeringen. Dat bedrag is het laagste opgehaalde bedrag van alle drie beschouwde type fiscale maatregelen (2,4 % van het totale geïnvesteerde bedrag), wat gezien de kortere investeringsperiode ook te verwachten was.

     Het mediaan opgehaald bedrag per onderneming is met 94.000 euro, beduidend hoger dan het equivalent bij de tax shelter start-up (35.000 euro), maar nog steeds iets lager dan dat van de tax shelter scale-up (100.000 euro).

    De grootste uitschieter zien we bij de investeerders: het mediaan geïnvesteerde bedrag per investeerder in de tax shelter COVID-19 is veruit het hoogst. Dat laat dit overzicht van de mediaan geïnvesteerde bedragen zien:

    • 40.000 euro per investeerder in de tax shelter COVID-19;
    • 4.986 euro per investeerder in de tax shelter start-up;
    • 500 euro  per investeerder bij de tax shelter scale-up.

    Dit verschil kan verklaard worden door het feit dat ondernemers niet uitgesloten waren van deze tax shelter en dus zelf in hun eigen onderneming konden investeren.

    Sectorale verdeling van de tax shelter COVID-19

    Het grootste deel van het bedrag werd opgehaald door bedrijven in de sector van kunst, amusement en recreatie (28,9 %), gevolgd door de vrije beroepen (24,3%).

    Het grootste aantal investeringen ging naar de industriesector (26,4 %), waar het mediaan opgehaald bedrag van 77.050 euro per begunstigd industriebedrijf bedraagt. De hoogste mediaan opgehaalde bedragen per bedrijf vinden we evenwel in de sectoren:

    • landbouw
    • kunst,
    • amusement en recreatiesector,
    • ICT.

    In al die sectoren bedroeg het mediaan bedrag meer dan 170.000 euro.

    Geografische spreiding van de tax shelter COVID-19

    De Waalse ondernemingen vertegenwoordigen 28,9 % van de begunstigden, 23 % van het geïnvesteerde bedrag, en bijna de helft van de investeringen (47,7 %)

    Hoewel Vlaamse ondernemingen slechts 39,8 % van de investeringen aantrekken, zijn ze goed voor 60 % van de begunstigde ondernemingen en 68 % van het totaal opgehaalde bedrag.

    Brusselse ondernemingen profiteerden naar verhouding minder van de tax shelter COVID-19 dan van de andere stelsels. Zij  vertegenwoordigen slechts 11,1 % van de begunstigden, 12,5 % van de investeringen en 12,6 % van het opgehaalde bedrag.

    Verdeling van de tax shelter COVID-19 naar gender van de bestuurders en investeerders

    64,4 % van de begunstigde ondernemingen van de tax shelter COVID-19 had een uitsluitend mannelijk bestuur. Het overige aandeel werd geleid door een uitsluitend vrouwelijk bestuur (13,3 %) of een gemengd bestuur (22,2 %).

     Ook bij de investeerders is er een duidelijke genderkloof: 75 % van de investeerders die via de tax shelter COVID-19 investeerden waren mannen, tegenover 25 % vrouwelijke investeerders.

    Verdeling van de begunstigde ondernemingen van de tax shelter COVID-19 naar grootte, omzet en rechtsvorm

    Micro-ondernemingen (0 tot 9 werknemers) maakten 91,1 % uit van de begunstigden van de tax shelter COVID-19. 48,9 % van de begunstigden had geen werknemers in dienst en 42,2 % tussen 1 en 9 werknemers. De meeste begunstigde ondernemingen zijn dus kleiner dan in het scale-up-stelsel, maar groter dan in het start-up-stelsel. Die micro-ondernemingen trokken 89,1 % van het geïnvesteerd bedrag aan.

    Meer dan de helft (55,6 %) van de begunstigde ondernemingen waren besloten vennootschappen (bv). Het overige aandeel van ondernemingen is gelijk verdeeld over coöperatieve vennootschappen, commanditaire vennootschappen en naamloze vennootschappen.

    De helft (51,1 %) van de ondernemingen die de tax shelter COVID-19 gebruikten, had een omzet groter dan 150.000 euro. De resterende ondernemingen hadden een lagere omzet, met iets meer dan een vijfde (22,2 %) van de ondernemingen die een omzet tussen 10.000 en 50.000 euro had. Ter herinnering: een omzetverlies van 30 % ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar was een van de voorwaarden om van deze belastingmaatregel gebruik te kunnen maken.

    Laatst bijgewerkt
    26 maart 2025