Vooraleer u van start gaat en met de aanvraagprocedures begint, neemt u best even de tijd om goed na te denken. Stel uzelf vragen, waarmee u uw project nader kunt omlijnen, zoals: 

  • Welke activiteiten wilt u uitvoeren?
  • Wie zijn mijn concurrenten? Welke diensten bieden ze aan? Wat kan ik beter doen? Hoe kan ik me onderscheiden? Welke toekomst zie ik voor mijn beroepssector?
  • Welke producten en diensten wil ik aanbieden? Welk prijzenbeleid ga ik voeren? Waar zijn mijn producten verkrijgbaar? Hoe maak ik mijn producten bekend? Waar en hoe plaats ik bestellingen en hoe organiseer ik de leveringen?
  • Welk juridisch statuut kies ik? Wie gaat mijn bedrijf leiden? Waar vestig ik mijn bedrijf? Ga ik medewerkers aanwerven?
  • Welke organisaties moet ik contacteren om mijn dossier op te stellen of de nodige stappen te ondernemen voor de oprichting van mijn bedrijf?
  • Hoe ga ik mijn project financieren? Welke investeringen voorzie ik? Wat zijn mijn kosten? Wat is de minimale winstmarge om die kosten te dekken? Welk soort financiering kies ik?

Meer informatie?

De overheidsdiensten bieden verschillende websites aan om uw project toe te lichten en de administratieve handelingen, financieringsmogelijkheden, steunmaatregelen, eventuele risico’s, … te verduidelijken.

Bijkomende informatie - specifiek voor de gewesten - kunt u vinden op de verschillende portaalsites van de gewestelijke instellingen:

Vlaams Gewestimage

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Waals Gewestimage

Laatst bijgewerkt
11 februari 2020