Afspelen van muziek in familiekring

Er is geen toestemming vereist noch moeten er rechten betaald worden om muziek te beluisteren in familiekring of in een kring van personen met een nauwe familiale of sociale band.

Ook in bijvoorbeeld de volgende gevallen wordt eveneens aanvaard dat er geen betaling verschuldigd is voor het afspelen van muziek:

  • tijdens een verjaardagsfeest thuis waarop enkel vrienden uitgenodigd zijn;
  • voor bejaarden in een rusthuis;
  • in een bureau of atelier waar slechts enkele collega’s aanwezig zijn.

Afspelen van muziek in het openbaar

Een vergoeding zal dan weer wel verschuldigd zijn bij het afspelen van muziek:

  • in cafés, restaurants, winkels, jeugdhuizen, culturele centra, kappers, schoonheidsspecialisten, bioscopen en markten;
  • tijdens een avondevenement tegen betaling of toegankelijk voor het publiek;
  • tijdens sport- of recreatieve manifestaties;
  • tijdens etentjes, barbecues, banketten toegankelijk voor het publiek;
  • binnen bedrijven, verenigingen en openbare diensten wanneer de muziek een publiek karakter heeft.  

Wanneer vaststaat dat het spelen van de muziek publiek is, moeten vergoedingen betaald worden voor de auteurs, de uitvoerende kunstenaars en de producenten.

Wat de auteurs betreft moet voorafgaande toestemming gevraagd worden. Dikwijls  worden de auteursrechten van componisten en tekstschrijvers beheerd door SABAM.

Voor de uitvoerende kunstenaars en de producenten is hiervoor de zogenaamde “billijke vergoeding” verschuldigd, die beheerd wordt door respectievelijk PlayRight en Simim.

Vanaf 1 januari 2020 kunt u de licentie voor gebruik van muziek aanvragen bij het uniek platform UNISONO, dat beheerd wordt door SABAM, PLAYRIGHT en SIMIM. Met één licentie en één betaling bent u zodoende gedekt voor de auteursrechten en de naburige rechten.

De tariefstelsels houden rekening met de verschillende types van evenementen en criteria als het al dan niet vragen van inkomgeld, de omzet van de entreegelden, de oppervlakte van de locatie

Laatst bijgewerkt
3 januari 2020