• Als u een stadsauto koopt en die gebruikt om rally’s te rijden tijdens het weekend, kunt u de wettelijke garantie niet inroepen in geval van een probleem dat verband houdt met dat specifieke gebruik. De wettelijke garantie dekt immers niet de gebreken ontstaan door het niet-respecteren van gebruiks- en onderhoudsinstructies van de verkoper en/of fabrikant.
     

  • Als de verkoper u informeert over de gebreken van het product voordat u betaalt, geldt het vermoeden dat u de algemene staat van het product en de eventuele gebreken ervan kent. U geniet wel nog van de wettelijke garantie behalve voor het gedeelte “gekend gebrek”.
     

  • De gebreken die een gevolg zijn van normale slijtage worden niet gedekt door de garantie: u bent dus niet gedekt als u de preventieve vervangingen van onderdelen niet uitvoert. 
    Bijvoorbeeld: als u een tweedehandsauto van 10 jaar oud met 175.000 km op de teller koopt, is het normaal dat u bepaalde onderhoudskosten zelf draagt, zoals het vervangen van de remschijven of -voeringen.

In geval van een probleem moet u uw aankoop bij de verkoper kunnen bewijzen. 
De eenvoudigste oplossing is de aankoopdocumenten zorgvuldig te bewaren en zelfs er een kopie van te maken.

Laatst bijgewerkt
26 februari 2018

Laatste nieuws voor dit thema