U kan elke naam als domeinnaam kiezen, op voorwaarde dat deze naam nog beschikbaar is en dat u de registratievoorwaarden van de bevoegde registratieorganisatie (registry) naleeft.

Beschikbaarheid

Elke domeinnaam is uniek. Meestal wordt een domeinnaam toegekend op basis van het principe ‘first come, first served’ (eerst gekomen, eerst bediend). Wie het snelst een aanvraag indient, zal dus de domeinnaam verwerven.

Om te weten of een domeinnaam nog beschikbaar is, volstaat het te zoeken in de databank van de registratieorganisatie.

Om bijvoorbeeld te weten of een bepaalde ‘.be’ domeinnaam nog beschikbaar is, gebruikt u de ‘Whois’ functie. Zo kan u niet alleen nagaan of een domeinnaam nog beschikbaar is, maar ook wat het statuut is van deze domeinnaam. Indien de domeinnaam al geregistreerd werd, vindt u via ‘Whois’ de gegevens van de titularis evenals bijkomende informatie over de registratie. Is een domeinnaam niet geregistreerd, dan zal ‘Whois’ melden dat de naam nog beschikbaar is.

Een ‘.be’ domeinnaam zoeken op de website van DNS.be.

Een ‘.eu’ domeinnaam zoeken op de website van EURid.

Een generieke domeinnaam zoeken op de website van Icann.

Registratievoorwaarden van de registratieorganisaties

De registratie van een domeinnaam moet aan bepaalde technische en juridische voorwaarden voldoen. Hiervoor leest u best aandachtig de algemene voorwaarden na zoals die zijn vastgelegd door de registratieorganisatie

De registratievoorwaarden van DNS.be.

Een domeinnaam mag niet geregistreerd worden met de bedoeling rechten van derden te schaden (bijvoorbeeld het merk van een concurrent als domeinnaam registreren). De door een dergelijke registratie benadeelde persoon zal zich op verschillende wijzen kunnen verdedigen.

Laatst bijgewerkt
9 augustus 2019