In België beheert DNS Belgium de domeinnamen met extensie “.be”, “.brussels” en “.vlaanderen” en de extensie “.gent” wordt beheerd door Combell Group nv/sa. Het betreft een register (of registratiebureau). Zoals hierboven vermeld, zijn de registers echter niet rechtstreeks toegankelijk. De onderneming die een domeinnaam wil registreren, moet dit via een tussenpersoon, een dienstverlener, doen.

De domeinnaamhouder (de persoon die de domeinnaam aanvraagt en er dan houder van wordt) moet zich tot de volgende personen wenden:

  • ofwel een registratie-agent (registreerder of registrar), een door de registers geaggregeerde instelling die verantwoordelijk is voor de registratie en de uitreiking van domeinnamen;
  • ofwel een doorverkoper (reseller) die domeinnamen doorverkoopt. De doorverkopers bieden verschillende diensten aan de domeinnaamhouders aan. Ze komen tussen als marktplaats, makelaar of onderhandelaar.

Advertentienetwerken bieden de houders van domeinnamen een betaalde SEO aan via de aankoop van sleutelwoorden of commerciële links bij zoekmotoren (Google AdWords).

Laatst bijgewerkt
13 september 2022