""

Activiteitenverslag 2022 - Algemene Directie Economische Inspectie

Uitgever
Séverine Waterbley
Auteur(s)

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

Publicatiedatum

Na de covid-crisis richtte de Economische Inspectie zich in 2022 weer op haar kerntaken. Ze voerde verschillende algemene onderzoeken uit. Naast de relevante controles van basisvoorschriften, speelden gespecialiseerde secties een rol en voerden onderzoek uit naar actuele thema’s zoals greenwashing, reizen, de energiesector, invordering van schulden, etikettering e.d.m.

De Economische Inspectie focust altijd zo veel als mogelijk op controles die het verschil maken.

Ook de controles van websites blijven om evidente redenen aan belang winnen.

De strijd tegen fraude en witwaspreventie ging onverminderd voort met aanpak van bedrijvencentra, vastgoedmakelaars, antiek- en kunsthandel en professionele voetbalclubs.

In de strijd tegen massafraude, waarvoor duizenden meldingen zijn ingediend, zijn bewustmakings-en obstructieve maatregelen genomen om verdere slachtoffers te vermijden. De Economische Inspectie gebruikt de data uit het Meldpunt om die onderzoeken te ondersteunen.

Het Meldpunt blijft populair en elk jaar stromen tienduizenden meldingen binnen. Het overgrote aandeel daarvan is fraudegebonden. Het geeft ons een onmisbaar inzicht in de problematieken waarmee consumenten geconfronteerd worden.

De Economische Inspectie is zowel in België als internationaal actief. Actief in het Europese en wereldwijde netwerk van consumentenbeschermingsautoriteiten, neemt het deel aan gecoördineerde acties tegen grote bedrijven (zoals Google) om de consumentenbelangen in verschillende lidstaten te ondersteunen.

Het jaarverslag toont de grote diversiteit van de acties die we ondernemen om een correcte en eerlijke werking van de markt te garanderen. Dat is enkel mogelijk dankzij onze gemotiveerde en dynamische medewerkers die dag in dag uit de vele taken en opdrachten van de Economische Inspectie vervullen.

economischeinspectie2022.belgium.be

Laatst bijgewerkt
13 juli 2023