Jaarverslag 2019 - Algemene Directie Economische Inspectie

Jaarverslag 2019 - Algemene Directie Economische Inspectie

Uitgever
Regis Massant
Auteur(s)

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

Publicatiedatum

De Economische Inspectie ondernam in 2019 opnieuw een groot aantal acties om de correcte naleving af te dwingen van de economische regelgeving waarop zij toezicht houdt. Dit jaarverslag biedt een overzicht van de belangrijkste initiatieven.

De Economische Inspectie lanceerde in 2016 het Meldpunt: een digitaal platform waar consumenten en ondernemingen misleiding, fraude, bedrog en oplichting kunnen melden.

In 2019 werd een recordaantal van 42.697 meldingen van consumenten en ondernemingen via het Meldpunt ingediend, een stijging van 28 % ten opzichte van de meldingen in 2018. De meeste meldingen gaan over frauduleuze praktijken en bedrog buiten de reguliere handel. Het aantal meldingen over online fraude blijft sterk stijgen.

Uiteraard bleef het uitvoeren van controles centraal staan in de activiteiten van de Economische Inspectie. In 2019 werden 40.945 controles uitgevoerd, wat resulteerde in 9.395 waarschuwingen en 3.844 processen-verbaal. De Economische Inspectie voerde ook zeven algemene onderzoeken uit.

De Economische Inspectie beperkt zich echter niet tot louter repressief optreden. Zo worden ondernemingen via guidance helder geïnformeerd over hun verplichtingen.

Het jaarverslag toont de grote diversiteit van de acties die we ondernemen om een correcte werking van de markt te garanderen. Dat is enkel mogelijk dankzij onze enthousiaste medewerkers die dagelijks de vele taken en opdrachten van de Economische Inspectie vervullen.

Laatst bijgewerkt
11 september 2020