Focus Analyse van de prijzen

Evolutie van de kostprijs van een zichtrekening

Uitgever
Instituut voor de nationale rekeningen
Publicatiedatum

Table of Contents

    Op vraag van de Minister van Economie, heeft de FOD Economie voor het tweede jaar op rij de jaarlijkse evolutie van de kost van een zichtrekening voor particulieren opgevolgd.

    Ter herinnering, de berekening is gebaseerd op vier gebruikersprofielen en op het geheel van zichtrekeningen en/of zichtrekeningen die een volledige formule van diensten aanbieden met echter enkele uitzonderingen, aangeboden door een representatieve selectie van acht banken.

    Op 1 januari 2018 was de kost gemiddeld 3,9 % gestegen ten opzichte van 1 januari 2017. De kost is voor elk gebruikersprofiel gestegen, maar meer uitgesproken voor profielen met kredietkaart. Voor profielen zonder kredietkaart werd de jaarlijkse stijging beperkt tot 2,6 % voor het elektronische profiel en tot 3,8 % voor het traditionele profiel. Voor profielen met een kredietkaart is de stijging opgelopen tot 5,5 % voor het elektronische profiel en tot 6,2 % voor het traditionele profiel. Gebruikers van een elektronische zichtrekening zonder kredietkaart hebben duidelijk minder betaald dan diegenen die andere types zichtrekeningen gebruiken.

    Laatst bijgewerkt
    10 januari 2019