In 2022 verleende de FOD Economie aan Belgische bedrijven afwijkingen voor de etikettering van levensmiddelen. Die maatregel werd genomen bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, als gevolg van de bevoorradingsproblemen voor zonnebloemolie en lecithine die daaruit voortvloeiden.

Bedrijven kregen uitzonderlijk en tijdelijk de toestemming om consumenten op een alternatieve manier te informeren over wijzigingen in de samenstelling van hun producten:

  • ofwel via het onlineplatform van de FOD Economie
  • of door de informatie te afficheren in de verkooppunten.

Situatie op 1 juni 2023

Sindsdien hebben de meeste betrokken bedrijven hun recepten en etiketten aangepast. De tekorten zijn ook minder kritiek.

Een aantal bedrijven heeft echter nog niet alle etiketten in voorraad. Dat geldt ook voor diepvriesproducten met een lange houdbaarheid die al in de schappen liggen.

Uitdoofperiode voor producten op het platform

Er volgt een uitdoofperiode van 6 maanden, tot 30 oktober 2023, voor producten die op het onlineplatform zijn aangemeld.

Sinds 1 juni 2023 mogen op het platform geen nieuwe afwijkingen meer worden ingevoerd.

Daardoor zal de etikettering van alle producten die vanaf 30 oktober 2023 worden vervaardigd, voldoen aan de huidige etiketteringsvoorschriften.

Aanpassing van het aangifteplatform

Het onlineplatform blijft beschikbaar tot de voorraden op zijn.

Het platform wordt aangepast door de datum toe te voegen vanaf wanneer de aangepaste en/of correcte etiketten worden gebruikt (na aanpassing van het recept, bv. koolzaadolie in plaats van zonnebloemolie).

Affiches in winkels blijven tot januari 2024

De etikettering van producten moet vanaf 30 oktober 2023 weer aan de voorschriften voldoen. Het risico bestaat echter dat er op die datum nog steeds producten verkocht worden met een inhoud die niet overeenkomt met het etiket.

Daarom blijven er tot eind januari 2024 affiches (PDF, 187.83 KB) hangen in winkels waarop de wijzigingen in de productsamenstelling worden aangegeven, om ervoor te zorgen dat consumenten goed geïnformeerd zijn.

Laatst bijgewerkt
13 juni 2023