""

Modeaccessoires, smartphones, cosmetica, speelgoed, geneesmiddelen ... al die producten kunnen worden nagemaakt.

Namaak, waarbij een merk, octrooi of model wordt gereproduceerd of gebruikt zonder toestemming van de rechthebbende, schaadt het imago van het merk. Het veroorzaakt veel socio-economische schade aan de maatschappij, maar dat is nog niet alles! 

Als u niet goed oplet, kunt u ook zelf het slachtoffer worden van oplichting als u, te goeder trouw, namaakproducten koopt. U loopt het risico geld te verliezen, maar ook uw gezondheid te schaden (in het geval van namaakgeneesmiddelen, -cosmetica, enz.).

Of u nu in België of in het buitenland koopt, in echte winkels of online, waakzaamheid is geboden!

Welke risico's zijn verbonden aan de aankoop van namaak?

Indien u namaakgoederen aankoopt, is het belangrijk dat u beseft dat hieraan gevaren gekoppeld zijn, namelijk:

  • De kwaliteit van namaakproducten kan gevaarlijk zijn voor uw veiligheid of gezondheid.
  • De namaakproducten worden niet gedekt door de wettelijke garantie van twee jaar.
  • De import van namaakproducten per post, via pakjes of in uw bagage is een douanemisdrijf. De douane neemt namaakproducten in beslag en vernietigt ze. U ontvangt uw bestelling niet en de merkhouders sturen u een factuur voor de vernietiging en de schadevergoeding.
  • Het kopen van namaak draagt bij aan de financiering van illegale activiteiten. Wanneer u namaakgoederen koopt, bent u medeplichtig aan illegale handel (smokkel, enz.) en injecteert u uw geld mogelijk zelfs in grote criminele of terroristische netwerken. De straffen kunnen oplopen tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete tot 800.000 euro (zonder rekening te houden met de burgerlijke schadeclaims van de merkhouders).

Vijf tips om geen namaak te kopen

  1. Gebruik allereerst uw gezond verstand en wees op uw hoede voor aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn of voor zeer aantrekkelijke prijzen voor producten die normaal gesproken erg duur zijn. Het gaat dan vaak om namaak.
  2. Als u online wilt kopen, zorg er dan voor dat u de verkoper kunt identificeren (zijn fysieke adres) en controleer zijn website om te zien of er veilige betalingsmogelijkheden worden aangeboden en of er wettelijke vermeldingen zijn. Zo ja, bekijk die eens. 
  3. Controleer de reputatie van de website met behulp van een zoekmachine en zoek naar beoordelingen door andere internetgebruikers. Vraag uzelf ook af of de website een bekend merk waardig is en of het soort product dat u wilt kopen, echt via dat soort websites wordt verkocht.
  4. Wees vooral voorzichtig op de sociale netwerken, zoals Facebook, waar de aanbiedingen vaak te mooi zijn om waar te zijn. Kies liever voor bekende distributiekanalen en officiële websites.
  5. Als u daarentegen iets wilt kopen in een winkel:
    • Controleer de kwaliteit van het product en de verpakking.
    • Controleer bijvoorbeeld op gebreken in het stiksel en de logo's, of spelfouten op de etiketten of dozen.
    • Controleer of het product overeenkomt met het assortiment in de winkel waar u het koopt. Als u een paar sneakers vindt in een winkel waar levensmiddelen worden verkocht, is dat een rode vlag.

Meer tips om te vermijden dat u namaak koopt op het internet, vindt u op de website van het Europees Consumentencentrum België.

Wat zijn de gevolgen als u namaak verkoopt?

De verkoop van namaak op het Belgische grondgebied is een misdrijf dat wordt bestraft op grond van het Wetboek van economisch recht. Naast de vernietiging van de namaakgoederen riskeert u tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 800.000 euro.

Vermoedt u een geval van namaak?

U kunt het melden op het Meldpunt van de FOD Economie.
Vermeld als indiener van de klacht "een particulier" en als tegenpartij "een onderneming". Kies het thema Fraude & oplichting, en vervolgens het scenario Namaak.

Laatst bijgewerkt
23 november 2023