""

Prijzen - Analyse van de prijzen: 2023 INR Jaarverslag

Uitgever
Séverine Waterbley
Auteur(s)

Instituut voor de nationale rekeningen

Publicatiedatum

Aanzienlijke vertraging van de inflatie in België in 2023

Door de indrukwekkende daling van de energieprijzen vertraagde de algemene inflatie in België zeer sterk in 2023. Ze kwam bovendien op een veel lager niveau uit dan in de buurlanden. Anderzijds bleven de prijzen voor levensmiddelen, diensten en niet-energetische industriële goederen toenemen. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2023 van het Prijzenobservatorium van de FOD Economie.

Inflatie voor levensmiddelen, diensten en industriële producten iets hoger in België dan in de buurlanden

In de andere productgroepen is de inflatie sterk toegenomen, tot historisch hoge niveaus in 2023. Voor levensmiddelen steeg de inflatie tot gemiddeld 12,7 % in 2023. Nooit eerder was de voedselinflatie zo hoog.

De inflatie voor levensmiddelen bereikte een piek van 16,9 % in het eerste kwartaal. Vanaf het tweede kwartaal is de inflatie voor levensmiddelen voortdurend afgenomen, tot 8,3 % in het vierde kwartaal. Voor bewerkte levensmiddelen namen de consumptieprijzen sterk toe vanaf eind 2021, als gevolg van een sterke stijging van de prijzen voor landbouwgrondstoffen. Door de daling van de grondstofprijzen in 2022 stabiliseerden de consumentenprijzen zich vanaf maart-april 2023, net als de producentenprijzen in de voedingsindustrie.

Laatst bijgewerkt
13 februari 2024