Analyse des prix

Prijzen - Analyse van de prijzen: 2019 INR kwartaalverslag 1

Uitgever
Instituut voor de nationale rekeningen
Auteur(s)

Christine Bruynoghe, Myrle Claessens, Maxim Dechamps, Mathias Ingelbrecht, Nadine Mat, Céline Rigby, Jean-Paul Theunissen, Pascale Van Baelen, Sarah Van Cauwenbergh en Etienne Verhaegen

Publicatiedatum

Table of Contents

  In dit verslag wordt het verloop van de consumptieprijzen in België in het eerste kwartaal 2019 onderzocht. Zoals bepaald in de wet van 8 maart 2009 werd deze taak van prijsobservatie en prijsanalyse toevertrouwd aan de FOD Economie voor rekening van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).

  Er wordt aandacht besteed aan de totale inflatie en aan het prijsstijgingstempo van de drie grote productgroepen:

  • energiedragers, 
  • levensmiddelen, 
  • diensten en industriële, niet-energetische goederen.

  In het eerste kwartaal 2019 daalde de totale inflatie in België, gemeten op basis van het GICP tot 2,0 % (2,8 % in het vierde kwartaal 2018). Die daling van de inflatie is vooral te wijten aan een daling van het prijsstijgingstempo voor energiedragers en niet-bewerkte en bewerkte levensmiddelen. 

  De totale inflatie in de voornaamste buurlanden (Duitsland, Frankrijk en Nederland) is ook gedaald in het eerste kwartaal 2019 naar 1,6 %, maar blijft dus lager dan de totale Belgische inflatie. Het verschil is het gevolg van de hogere inflatie voor energiedragers en niet-energetische industriële goederen en diensten in België, terwijl de inflatie voor levensmiddelen in België lager is.
   

  Laatst bijgewerkt
  13 mei 2019