Analyse

Prijzen - Analyse van de prijzen: 2017 INR Jaarverslag

Uitgever
Instituut voor de nationale rekeningen
Auteur(s)

Christine Bruynoghe, Myrle Claessens, Mathias Ingelbrecht, Jean-Yves Jaucot, Nadine Mat, Céline Rigby, Jean-Paul Theunissen, Lidia Tsyganok, Pascale Van Baelen, Sarah Van Cauwenbergh, Erwin Van Hirtum

 

Publicatiedatum

Voor de negende keer publiceert het INR het jaarverslag over het verloop van de consumptieprijzen. 

Dit jaarverslag werd als volgt gestructureerd:

In het eerste deel van het jaarverslag focust het Prijzenobservatorium op de totale inflatie in België en het prijsstijgingstempo van de vijf grote productgroepen:

  • energiedragers,
  • bewerkte levensmiddelne
  • niet-bewerkte levensmiddelen,
  • diensten en ten slotte
  • industriële, niet-energetische goederen.

Voor elke productgroep wordt eerst de inflatie in België toegelicht, dewelke vervolgens wordt vergeleken met die in de voornaamste buurlanden (Duitsland, Frankrijk en Nederland). Het geharmoniseerd indexcijfer der consumptieprijzen (GICP), dat opgesteld wordt conform de Europese methodologie, vormt veruit de belangrijkste gegevensbron voor het verslag. Het GICP wordt maandelijks gepubliceerd door Eurostat volgens de COICOP-classificatie. De analyse werd uitgebreid met detailgegevens van de nationale consumptieprijsindex (voor individuele bewegingen van bepaalde producten of diensten) of met andere statistieken van officiële instanties (AD Statistiek-Statistics Belgium, EC, IMF, …).

Deel totale Jaarverslag INR 2017 downloaden (PDF, 5.15 MB)

Deel "totale inflatie" downloaden (PDF, 2.63 MB)

Deel "Analyse van de marktwerking voor juridische diensten,
boekhoudkundige diensten, diensten van architecten en diensten van ingenieurs
downloaden (PDF, 3.26 MB)

In een apart deel heeft het Prijzenobservatorium de prijsverschillen met de voornaamste buurlanden geanalyseerd voor een korf identieke goederen, zowel levensmiddelen als niet-levensmiddelen. Voor de consument zijn namelijk niet alleen de prijsbewegingen van belang, maar ook het prijsniveau. Net zoals in de jaarverslagen van 2011 en 2013, heeft het Prijzenobservatorium beroep gedaan op gegevens van het studiebureau Nielsen.

Deel "Prijsverschillen met buurlanden" Downloaden (PDF, 1.49 MB)

Deel "Evolutie van het jaarlijks kostenpercentage van consumentenkrediet"
downloaden (PDF, 745.92 KB)

Laatst bijgewerkt
14 mei 2018