""

U ontvangt een bericht van de zoon van een buitenlandse president die vermoord werd. Hij legt uit dat zijn vader een kolossaal fortuin heeft nagelaten, maar dat hij wordt vervolgd door het regime dat thans aan de macht is in zijn land. Hij vraagt om te helpen het geld in veiligheid te brengen. In ruil voor die dienst ontvangt u 10 % van het bedrag.

Dat is een vorm van oplichting die bekend staat als de “Nigeriaanse brief”.

Hoe is die vorm van oplichting ontstaan?

Die vorm van oplichting bestaat al sinds de jaren 1950. Oorspronkelijk stuurden oplichters vanuit Nigeria massaal brieven met de vraag om geld te helpen deblokkeren. Gaandeweg veranderde de werkwijze naar e-mail. Het fenomeen verspreidde zich tot ver buiten de grenzen van Nigeria. Toch wordt die praktijk vandaag nog vaak de "Nigeriaanse brief" genoemd.

Hoe werkt de “Nigeriaanse brief”?

U ontvangt, meestal via e-mail, een bericht waarin uw hulp gevraagd wordt om geld uit een vreemd land te helpen deblokkeren en over te brengen naar een ander land, of het naar dat land te laten terugvloeien.

Dat geld zou afkomstig zijn van een vermogend persoon (bureaucraat, politicus, zakenman enz.) die net overleden is. Er wordt gevraagd dat de overdracht van fondsen via uw bankrekening gebeurt, in ruil voor een riante commissie voor u.

Als u reageert en uw contactgegevens meedeelt, dan zit u vast in een hels raderwerk. De oplichters deinzen er niet voor terug om rechtstreeks contact met u op te nemen en u te vragen om dossierkosten of diverse taksen vooruit te betalen om een deel van het geld te krijgen. Zij geven u daarbij slechts een heel korte bedenktijd.

Als u het gevraagde bedrag betaalt, dan is dat hopeloos verloren, want de oplichters zijn binnen de kortste tijd spoorloos verdwenen. Bovendien kunnen uw contactgegevens gebruikt worden voor andere oplichtingspraktijken.

De “Nigeriaanse brief” is een variante van voorschotfraude. Raadpleeg ook de pagina U hebt een cadeau gewonnen (reis, geld, mobiele telefoon, enz.) maar u moet dossierkosten betalen (voorschotfraude).

Tips om uzelf te beschermen tegen de "Nigeriaanse brief"

  • Stel uzelf de volgende vragen:
    • Is het logisch dat een onbekende uw hulp inroept voor een overdracht van fondsen?
    • Waarom u?
    • Hoe is die persoon aan uw gegevens geraakt?
  • Controleer de identiteit en contactgegevens van de persoon. Vaak is het adres in het buitenland of bestaat het niet. En het zogenaamde kapitaal is vaak fictief.
  • Geef nooit uw persoonlijke gegevens of bankgegevens door (banknummer, nummer van bankkaart).
  • Betaal niets! Zelfs geen heel klein bedrag!
  • Stuur de ontvangen e-mail door naar het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) via suspect@safeonweb.be. Het CCB controleert de links en bijlagen in de berichten en laat verdachte links blokkeren. Dit systeem beschermt minder oplettende internetgebruikers tegen dit soort valstrikken.

U bent in de val van de "Nigeriaanse brief" getrapt. Wat kunt u doen?

  • Dien een klacht in bij de lokale politie.
  • Meld die praktijk op het Meldpunt van de FOD Economie.
    Vermeld als indiener van de klacht "een particulier" en als tegenpartij "een onderneming". Selecteer het thema Fraude & oplichting en vervolgens het scenario Voorschotfraude. U ontvangt advies en informatie over de te ondernemen stappen, evenals de contactgegevens van personen die u kunnen helpen.
  • Neem zo snel mogelijk contact op met uw bank en de andere betrokken banken als u iets hebt betaald. Als de betaling recent genoeg is, zal uw bank proberen de overschrijving tegen te houden of de rekening te blokkeren zodat de oplichters geen geld kunnen opnemen.
  • Laat uw kaart blokkeren via Card Stop (078 170 170).
Laatst bijgewerkt
23 november 2023