Table of Contents

    Wat zegt de wet over verlichting?

    Wit of geel licht vooraan, rood licht achteraan

    1. Gebruik lichten tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, en ook wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien op een afstand van zo’n 200 meter. Het rode achterlicht moet ’s nachts, bij helder weer, minstens 100 meter ver zichtbaar zijn.
    2. Vooraan moet de fietser een wit of geel licht hebben en achteraan een rood licht. Deze lichten mogen knipperen, maar mogen de tegenligger niet verblinden.
    3. De verlichting mag op de fiets vastzitten, maar ze mag ook op de kleding of (rug)zak van de fietser worden vastgemaakt.
    4. En uiteraard moeten de lichten goed zichtbaar en in goede staat zijn.

    Dat geldt voor alle fietsen; ook voor kinderfietsen, vouwfietsen, koersfietsen en mountainbikes.

    Verplicht voor fietsen én voortbewegingstoestellen

    Deze wettelijke verplichting over verlichting geldt niet alleen voor fietsen, maar ook voor voortbewegingstoestellen waarmee men sneller dan stapvoets kan rijden. Dus ook gebruikers van hoverboards, (elektrische) steps, skateboards, monowheels, segways, enzovoort moeten vooraan en achteraan een licht hebben als het donker is.

    Verplichte fietsverlichting

    Voor voetgangers gelden deze verplichtingen niet (behalve als ze in groep wandelen), maar ook wie zich te voet in het verkeer begeeft wanneer het donker is, maakt zich best zo zichtbaar mogelijk.

    Hoe kwaliteitsvolle verlichting kiezen?

    De bestaande normen voor fietsverlichting bepalen niet wat de lichtsterkte van de verlichting moet zijn. Toch zijn er een aantal zaken waarop u kunt letten om een goed zichtbare verlichting te kopen.

    Let op het aantal lumen van de verlichting

    Het is belangrijk dat de verlichting voldoende licht geeft om veilig door het verkeer te bewegen. Om dat te beoordelen is het aantal lumen dat op de verpakking vermeld staat, belangrijk. Met lumen wordt de lichtsterkte uitgedrukt en dat geeft een indicatie van de hoeveelheid licht.

    Hierbij kunt u nog een onderscheid maken of u vooral door de stad fietst (met veel straatverlichting) of vooral langs donkere wegen. Met verlichting van 50 à 100 lumen bent u zichtbaar in het verkeer wanneer er veel straatverlichting is. Verplaatst u zich vooral langs slecht verlichte wegen, kies dan voor 100 tot 500 lumen. Gebruik minimum 500 lumen langs onverlichte wegen.

    Kies voor verlichting die ook werkt als u stilstaat

    Als fietser staat u soms ook stil in het verkeer, bijvoorbeeld aan een kruispunt. Ook dan is het belangrijk zichtbaar te blijven. Kies daarom een verlichting die ook werkt als u stilstaat.

    Sommige lichten, vooral oudere dynamoverlichting, werken niet goed wanneer de weg nat is. Het spreekt voor zich dat u die lichten best vervangt of extra lichten gebruikt wanneer het regent.

    Zorg voor een goede batterij

    Kiest u voor verlichting met een batterij, hou dan goed in het oog wanneer u ze moet opladen (of neem altijd reservebatterijen mee). U kunt ook kiezen voor lichten die oplaadbaar zijn via USB-kabel: die kunt u opladen aan uw computer thuis, op het werk of via een powerbank.

    Informeer u goed

    Investeer in degelijke verlichting. Informeer u daarom goed bij uw keuze en ga eventueel op zoek naar beoordelingen door anderen.

    Heel wat soorten verlichting

    Er bestaat tegenwoordig een heel gamma fietsverlichting. We sommen de mogelijkheden op.

    Vaste of losse lichten

    Verlichting mag zowel op de fiets als op kledij of een (rug)zak bevestigd zijn. U kunt dus kiezen welke verlichting u gebruikt.

    Knipperende of permanent brandende lichten

    Knipperende lichten zijn toegelaten: ze vallen meer op en de batterij gaat meestal veel langer mee. Maar op een slecht verlichte weg kiest u beter voor permanent brandende lichten: dat geeft u een beter zicht op de weg.

    Magneetlichten

    Naast dynamo en batterijen bestaan er ook lichten op magneten. Magneten in de spaken genereren stroom telkens ze langs een lampje passeren en zo ontstaat een knipperlicht.

    En ook nog…

    Daarnaast bestaan er ook heel wat extra mogelijkheden voor fietsverlichting: LED-lampjes in de wielen, spaakverlichting, laserlampjes die een fietspad projecteren, enzovoort. Zij zorgen ervoor dat u beter zichtbaar bent en zijn dus zeker aan te raden. Het allerbelangrijkste blijft toch een degelijke basisverlichting vooraan en achteraan.

    Laatst bijgewerkt
    12 november 2018