In het kader van het nationaal breedbandplan opgestart door minister van Telecommunicatie Petra De Sutter in 2021, publiceert de FOD Economie een projectoproep voor infrastructuur voor toegang tot vast internet in de “witte zones” van het Belgische grondgebied. De oproep krijgt een budget van 40,7 miljoen euro en dekt tot 50 % van de installatiekosten van netwerken met een zeer hoge capaciteit (VHCN) in gebieden die momenteel geen goede verbinding hebben.

De procedure voor kandidaatstelling is beschreven in de oproep en de bijbehorende bijlagen, beschikbaar in het Nederlands en in het Frans:

De kandidaten, die telecommunicatieoperatoren moeten zijn, hebben tot 29 januari 2023 om hun projecten en bewijsstukken elektronisch in te dienen. De infrastructuur moet worden gebouwd vóór 31 december 2024.

Welke projecten zullen subsidies ontvangen?

Voo diende voor de eerste oproep van het project witte zones 2022 drie verschillende projecten in die enkele zones in de gemeentes Péruwelz, Antoing, Brugelette, Couvin en Philippeville omvatten (zie kaart onderaan). Deze projecten omvatten in totaal 3.167 huishoudens, waarvan 2.984 huishoudens geen toegang hebben tot een vast internetnetwerk van 100 Mbps en 1.374 huishoudens niet eens toegang hebben tot een netwerk met een maximale downloadsnelheid van 30 Mbps. Voo zal deze huishoudens dekken met een VHCN – een netwerk met een downloadsnelheid van minstens 1 Gbps via haar kabelnetwerk tegen eind 2024.

 

Laatst bijgewerkt
11 juli 2023