Table of Contents

    Hieronder vindt u de beschrijving van de 8 geselecteerde pilootprojecten 5G die subsidies zullen ontvangen.

    Connectiviteit voor Industrie 4.0 toepassingen (5GCS)

    ArcelorMittal Belgium wil samen met Orange Belgium het pad effenen voor implementatie van draadloze Industrie 4.0 toepassingen, waarbij 5G als essentiële component beschouwd wordt en waarbij de belangrijkste aspecten van 5G geëxploreerd worden.

    Hierbij worden drie use cases gedefinieerd:

    connectiviteit van

    • bovenloopkranen,
    • schrootvoertuigen
    • en spoorwegvoertuigen

    op de site van ArcelorMittal.

    Het consortium gelooft ten volle in het potentieel van deze use cases; de opgedane inzichten worden als representatief beschouwd voor de latere uitbouw van een tiental andere use cases.

    Verbeterde dienstverlening bij de brandweer (5G_FIRE)

    Hulpverleningszone Centrum wil samen met Orange een aanzet geven naar een brandweer die terrein-data verwerkt en gebruikt om de efficiëntie en de veiligheid van zijn diensten te verhogen, om levens te redden en schade aan eigendommen te beperken. Drones en AI-toepassingen worden ingezet om het verzamelen van gegevens en deskundig advies te versnellen.

    Hierbij worden verschillende use cases uitgewerkt:

    • gas emissie detectie met drones,
    • real-time groepscommunicatie,
    • indoor dekking van de brandweerkazerne,
    • de brandweerwagen als mobiele communicatie hub en
    • real-time video streaming via body-cams.

    Digitale ontwikkeling in de gezondheidssector (H.E.A.L.T.H.)

    Deze samenwerking tussen AZ Groeninge, Proximus, Mediaventures, Televic, OneBonsai, en VIVES zal de toekomst van de zorg vormgeven. De H.E.A.L.T.H. campus zal zich volgens vier doelstellingen richten op het testen, implementeren en delen van waardevolle use cases in een echte ziekenhuisomgeving.

    De drie pijlers:

    • zorg op afstand,
    • klinische communicatie en data, en
    • training en opleiding,

    zullen fungeren als ankerpunten voor diverse use cases.

    Hierbij worden technologieën als robotchirurgie op afstand, biosensoren, draadloze zorgcommunicatie, slimme brillen, en AI-ondersteunde trainingsprogramma's benut.

    Slimme maakcampus voor transitie naar Industrie 4.0 (SMART)

    Door mens met machine, en machines onderling te laten communiceren zal er een duurzamere, efficiëntere en ook veiligere industriële omgeving tot stand komen.

    Innovatieve bedrijven in de maakindustrie die willen digitaliseren, automatiseren en processen slimmer maken zullen terecht kunnen in Thor Park’s FacThory te Genk. Dankzij Proximus en Mo-Thor wordt FacThory dé slimme maakcampus uitgerust met state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur die start- en scale-ups, KMO’s en GO’s hun geambieerde transitie naar Industrie 4.0 kunnen laten waarmaken, zonder het risico van grote kapitaalsinvesteringen.

    De investeringen in draadloze technologie zullen bijdragen aan de uitrol van 2 representatieve use cases:

    • mobiele camera’s om een laser machine te monitoren en
    • optimalisatie van de toeleveringsketen van een X-ray scanner voor automatische kwaliteitsinspectie.

    Navigatie op afstand in de Gentse waterwegen (ESTUAREA)

    Het project van Proximus, SEAFAR, Urban Waterway Logistics en Mappalink zal de veiligheid van maritiem transport in de stedelijke omgeving van de stad Gent verbeteren, via een navigatiesysteem op afstand. Het project bestaat uit twee belangrijke experimentele ontwikkelingen.

    Ten eerste, het uitrusten van een schip met geavanceerde technologie, waaronder camera's, LiDar en object-detectie-algoritmen om situationele awareness en veilige navigatie op afstand met 5G mogelijk te maken langs een geselecteerd deel van de Gentse stadswateren.

    Ten tweede, de voorziening van 5G-sensordatastromen en van een safety webservice voor de sensorboxen ontwikkeld in het Open Living Lab.

    Digitale transformatie van gevangenisinstellingen (S.E.C.U.R.E.)

    Veel gevangenissen hebben te kampen met communicatiebeperkingen omdat ze afhankelijk zijn van verouderde communicatiesystemen. Het project van FOD Justitie, Proximus en Senhive wil deze faciliteiten voor gevangenissen revolutioneren door verschillende use cases uit te testen: Push-to-X diensten, DECT-vervanging, 5G geolocatie, drone-detectie en connectiviteit voor gedetineerden. Deze oplossing levert gevangenisbewakers, gedetineerden en de samenleving tal van voordelen op en maakt zo de weg vrij voor toekomstige implementaties in andere penitentiaire inrichtingen.

    Verhoogde veiligheid in windmolenparken op de Noordzee (5G Seacurity)

    Een versnelde transitie naar duurzame energieproductie op zee zal enkel helpen om onze energiezekerheid te verhogen als ook de bescherming van deze offshore infrastructuur wordt opgeschaald. Daarom wil het consortium van Securitas NV, Citymesh, DotOcean, Phoenix AI en het Directoraat-generaal Scheepvaart, FOD Mobiliteit en vervoer de 5G-technolgie benutten om een gedistribueerd netwerk van sensoren te creëren geholpen door kunstmatige intelligentie ingebed in offshore windmolenparken op de Noordzee.

    Hierbij worden drie use cases getest:

    • intrusie van schepen,
    • intrusie van drones en
    • mobiele sensing en surveillance.

    Hierdoor worden de parken minder gevoelig aan indringers op het water, in de lucht en onderwater.

    Waarschuwingsdienst voor verhoogde fietsveiligheid (5G-SafeAlert)

    Be-Mobile, Proximus en XenomatiX zullen binnen het 5G-SafeAlert project samenwerken om de verkeersveiligheid van zwakke weggebruikers zoals fietsers gevoelig te verhogen. Elk fietsongeval, zoals een dodehoekongeval, is er één teveel, en vaak hadden die vermeden kunnen worden indien de weggebruiker tijdig verwittigd werd over de fietser in zijn buurt of in zijn dode hoek.

    SafeAlert is een digitale tool waarmee positie-, snelheids-, acceleratie- en richtingsgegevens verzameld worden van zowel fietsers als gemotoriseerd verkeer, en op basis van die data worden de trajecten van alle weggebruikers in kaart gebracht, mogelijke incidentrisico’s ingeschat en waarschuwingen uitgestuurd in het geval van een verhoogd ongevalsrisico. Op een aantal drukke punten zal dit geverifieerd worden met de detectie door LiDAR sensoren.

    Belangrijk is om

    • een real-time en nauwkeurige trajectopvolging te ondersteunen,
    • vroegtijdige detectie van risicosituaties in te schatten en
    • tijdige waarschuwingen uit te sturen.

    Een snelle en betrouwbare netwerkcommunicatie in combinatie met een nauwkeurige lokalisatie van de verschillende weggebruikers is van essentieel belang, en opent belangrijke perspectieven voor het gebruik van 5G.

    Laatst bijgewerkt
    12 februari 2024