Het internet der dingen of in het Engels "Internet of Things" illustreert in welke mate onze dagelijkse gebruiksvoorwerpen met het internet verbonden zijn. De verbinding tussen die twee werelden gebeurt via wifi of Bluetooth en via streepjescodes of RFID-etiketten ( RFID = Radio Frequence IDentification) aangebracht op het voorwerp.

Dankzij het internet en computers, tablets of smartphones die ermee verbonden zijn, kunnen het reële en het virtuele met eklkaar tot interactie komen.

Concreet …

Een van de toepassingen die momenteel het meest gebruikt wordt, is met een smartphone die met het internet verbonden is, de streepjescodes op producten in winkels aflezen om prijzen te vergelijken. In de toekomst kunt u alle apparatuur in huis aan het internet koppelen. Dat maakt ons dagelijkse leven makkelijker en niemand zal nog opkijken van een "intelligente" koelkast die ons via de smartphone in real time informeert over haar inhoud, over vervaldata van producten, over wat we in de winkel moeten kopen, enz.

Evenmin is het dan nog vreemd dat je door je bril je e-mails kunt bekijken, via geconnecteerde apparatuur in je auto de toestand van de weg verneemt of op je horloge kijkt om de weersvoorspelling te kennen … Het internet der dingen opent nieuwe perspectieven en blijft ons vermoedelijk verrassen …

Laatst bijgewerkt
12 februari 2024