Internet van de dingen

Internet van de dingen, in het Engels “Internet of Things” genoemd, illustreert de verbinding tussen de dingen van het dagelijkse leven en het internet. Het verband tussen deze twee werelden wordt gemaakt via WiFi of Bluetooth en door middel van op voorwerpen aangebrachte streepjescodes of RFID-etiketten ( RFID = Radio Frequence IDentification).

Door internet te verbinden aan een computer, een tablet of aan een smartphone genoemd, zal het namelijk mogelijk zijn om de realiteit en het virtuele op elkaar te laten inspelen.

Eén van de meest gebruikte toepassingen van het moment is het lezen van barcodes op producten in winkels aan de hand van een aan internet verbonden draagbare telefoon met het oog op het vergelijken van prijzen. In de toekomst zal ons dagelijks leven vereenvoudigd worden aangezien men heel de uitrusting van het huis aan internet zal kunnen verbinden. Zo zal het bijvoorbeeld niemand meer verbazen dat een “intelligente” ijskast ons via smartphone of een ander technologisch platform informeert over zijn inhoud in reële tijd, de uiterste verbruiksdata, de lijst van boodschappen, enz.

In de toekomst zal het best kunnen dat je je aansluit via je bril om je e-mails te raadplegen, via je auto om de verkeerstoestand te kennen of via je uurwerk om het weerbericht te zien. Het internet der dingen opent nieuwe perspectieven en zou ons verder moeten verrassen…

Laatst bijgewerkt
21 februari 2018