Table of Contents

  Veel Europeanen, ook Belgen, weten niet dat ze toegang kunnen hebben tot breedband via satelliet. Daarom heeft de Europese Commissie de website broadbandforall.eu gecreëerd. Deze dienst, ontwikkeld door de European Satellite Operators Association (ESOA), geeft de burgers een snel overzicht van de mogelijkheden die ze hebben op het gebied van breedband via satelliet.

  Het satellietaanbod is een alternatief voor de klassieke internetverbindingen via kabel of koper en geeft toegang tot internet met een gemiddeld hoge snelheid. Het richt zich vooral tot de bewoners van witte zones waar weinig of geen internetverbindingen zijn.

  Toegang via satelliet biedt niet alleen voordelen. De snelheid is doorgaans weliswaar voldoende maar er kan zich aanzienlijke netwerklatentie voordoen die bepaalde onlinepraktijken kan vertragen (bv. IP-telefonie, videocommunicatie, of videospel). De kosten voor een satellietuitrusting kunnen eveneens een hinderpaal zijn maar de toenemende concurrentie in deze sector zorgt voor steeds scherpere prijzen.

  Om van internet via satelliet gebruik te kunnen maken, heeft u drie types uitrusting nodig: een satellietantenne, een zender/ontvanger op de parabool en een modem. Daarna komt een vakman voor de installatie zorgen of u uitleggen hoe u zich kunt aansluiten op het internet.

  Internet via satelliet is ook een optie voor scholen die geen toegang hebben tot breedband (zeker in het primair onderwijs). De Europese Commissie publiceerde in 2017 het eindverslag van een studie over de haalbaarheid van breedband via satelliet in de scholen (zie rubriek “Nuttige links”).

  Operatoren die actief zijn in België (maart 2018)

  Lijst per alfabetische volgorde

  Operatoren die actief zijn in de lidstaten van de EU

  Broadband for all

  Laatst bijgewerkt
  13 april 2018

  Laatste nieuws voor dit thema

  1. Consumentenbescherming
   Online

   Koopje of flop? Tips om veilig online te shoppen

  2. Online

   Gebruik van de begrippen “elektronische handtekening” en andere “vertrouwensdiensten” alsook het begrip “duurzame gegevensdrager” - Gids voor de redacteurs van wettelijke en reglementaire teksten

  3. Consumentenbescherming
   Mededinging
   Kwaliteit & veiligheid
   Ondernemingen
   Energie
   Online

   Jaarverslag van de FOD Economie