Table of Contents

    Het Europese cofinancieringprogramma Connecting Europe Facility (CEF) ondersteunt de uitrol van hoogwaardige, duurzame infrastructuur in de sectoren vervoer, energie en digitaal door zowel publieke als private investeringen te stimuleren.

    CEF Digital wordt in de praktijk gezet in meerjarige werkprogramma’s. Het eerste meerjarige werkprogramma voor de periode 2021 – 2023 telt drie projectoproepen.

    Eerste projectoproep CEF Digital

    De eerste projectoproep, de “early wave” call, was open van 12 januari 2022 tot en met 20 april 2022.

    Tweede projectoproep CEF Digital

    De tweede projectoproep liep tussen 12 oktober 2022 en 21 maart 2023

    Derde projectoproep CEF Digital

    De derde projectoproep is open sinds 17 oktober 2023 en loopt tot en met 20 februari 2023.

    Onderwerpen en budget

    De derde projectoproep telt in totaal 3 domeinen. Meer bepaald:

    1. Ononderbroken 5G-dekking voor alle belangrijke transportwegen (zie 5G-dekking langs grensoverschrijdende corridors): 100 miljoen euro voor werken en studies
       
    2. 5G en Edge Cloud voor Smart Communities (zie 5G-connectiviteit voor smart communities): 51 miljoen euro voor werken 
       
    3. Backbone connectiviteit voor Digital Global Gateways (zie ontplooiing strategische netwerken als deel van de Digital Global Gateway Strategy): 90 miljoen euro voor werken en studies

    Wilt u een projectvoorstel indienen voor één of meerdere van bovenstaande onderwerpen? Start dan  de procedure tot deelname op via het online webportaal Funding & Tenders van het agentschap European Health and Digital Executive Agency (HaDEA). De Commissie en HaDEA leiden u verder door de procedure aan de hand van specifieke oproepteksten of “call-documenten” voor elk onderwerp.

    Deelnamevoorwaarden

    Projecttypes

    Enkel acties die bijdragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van CEF Digital komen in aanmerking voor cofinanciering. Mogelijke projecten omvatten studies, (infrastructuur)werkzaamheden en begeleidende maatregelen voor het beheer en de uitvoer van het programma.

    Wie kan een projectvoorstel indienen?

    De CEF Digital-oproepen staan open voor rechtspersonen (publieke of private instanties, met inbegrip van joint ventures) die gevestigd zijn in een EU-lidstaat, met inbegrip van  landen of gebieden overzee. Deelname is onderworpen aan bepaalde veiligheidsbeperkingen, die in elk “call-document" worden gedefinieerd.

    Cofinancieringpercentages

    De Europese financiering dekt de subsidiabele kosten

    • met maximaal 50 % voor studies ;
    • met maximaal 30 % voor werken, met een verhoging tot 50 % voor projecten met een sterk grensoverschrijdend karakter;
    • tot 70 % voor projecten in de meest afgelegen gebieden;
    • tot 75 % voor het verbinden van socio-economic drivers (SED’s);
    • tot 100 % voor coördinatie- en ondersteuningsacties van de kosten;
    • tot 100 % voor acties die draadloze connectiviteit in lokale gemeenschappen voorzien.

    Aanvraagprocedure

    De aanvraagprocedure kan licht verschillen per onderwerp. In de bijhorende “call-documenten” vindt u gedetailleerde informatie over de procedure en de verplichte documentatie en/of bijlagen bij de aanvraag.

    Letter of support (MS agreement)

    Voor alle projecten geldt dat vooraleer u de aanvraag bij de Europese Commissie kunt indienen, ze eerst, conform artikel 11, §6 (b) van de CEF-Verordening, goedgekeurd moet worden door de betrokken lidstaat. De template (DOCX, 34.92 KB) daarvoor vindt u in het webportaal.

    De aanvrager kan voor die “letter of support” terecht bij de nationale contactpunten voor CEF Digital. Voor België zijn de nationale contactpunten de FOD Economie en FOD BOSA, afhankelijk van het onderwerp:

    De “letter of support” moet u ten laatste 14 kalenderdagen voor de projectoproep afgesloten wordt, aanvragen (dat is ten laatste op 6 februari 2024 voor Call 3). Stuur hem in elektronische vorm naar CEF@economie.fgov.be (of in voorkomend geval FOD BOSA). Als de aanvraag later verzonden wordt, kan de aflevering van een ondertekende “letter of support” niet gegarandeerd worden.

    Gebruik de checklist (DOCX, 130.12 KB) van de FOD Economie om uw aanvraag te staven. De checklist bevat ten eerste informatie over het project (call name, project title and name of the coordinator/applicant and his contact details). Verder duidt u erin aan of de volgende informatie overhandigd werd:

    • De “letter of support” (template van de Europese Commissie) correct ingevuld zoals aangeduid in de checklist.
    • Een korte samenvatting van het project (maximaal 1 pagina, in pdf).
    • Het/de ondernemingsnummer(s) van alle in het project betrokken Belgische entiteiten.
    • Bevestiging dat het project op Belgisch grondgebied zal geïmplementeerd worden of daarmee een link zal hebben. Indien dat niet het geval is, wordt gevraagd om een verklaring te geven.
    • Een indicatie van de gevraagde CEF-financiering per Belgische aanvrager en in totaal voor het hele project.
    • Tenslotte de datum, de naam van de projectcoördinator/aanvrager alsook zijn handtekening.

    De FOD Economie controleert de checklist, de “letter of support” en de bijgeleverde documenten. Als alles correct en compleet is, stuurt de FOD Economie de “letter of support” ondertekend terug naar de aanvrager via elektronische weg. Let op: indien de aanvraag bij FOD BOSA gebeurt, is die bijkomende stap niet van toepassing. Meer informatie bij het contactpunt voor FOD BOSA.

    Security guarantees approved by the Member State

    Als aanvrager moet u bepaalde veiligheidsgaranties opstellen voor uw project, die vervolgens worden goedgekeurd door de lidstaat (meer bepaald de bevoegde administraties) waarin u bent gevestigd. Die door de lidstaat goedgekeurde veiligheidsgaranties zijn, in tegenstelling tot de letter of support, echter niet verplicht voor alle voorstellen. Zie de bijhorende “call-documenten” voor gedetailleerde informatie.

    U kunt daarvoor eveneens terecht bij de nationale contactpunten voor CEF Digital. Voor België zijn de nationale contactpunten de FOD Economie en FOD BOSA, afhankelijk van het onderwerp:

    Als u een “approval by the Member State” van veiligheidsgaranties wenst aan te vragen, moet u dat ten laatste 30 kalenderdagen voor de projectoproep afgesloten wordt, doen (dit is ten laatste op 20 januari 2023 voor Call 3. In dit geval vraagt u tegelijk ook een “letter of support” aan (zie stappenplan hierboven). Stuur uw aanvraag in elektronische vorm naar CEF@economie.fgov.be (of in voorkomend geval de FOD BOSA). Indien de aanvraag later verzonden wordt, kan de aflevering van een “MS approval” niet gegarandeerd worden.

    Concreet stelt de aanvrager een aantal veiligheidsgaranties op zoals bepaald in paragraaf 8.3 van het CEF Digital werkprogramma en in het respectieve “call document”. Meer bepaald gaat het om:

    1. Veiligheidsgaranties zoals omschreven in punten a) en c) van paragraaf 8.3 van het van het CEF Digital werkprogramma 2021-2025;
    2. Veiligheidsgaranties zoals omschreven in punt d) van paragraaf 8.3 van het van het CEF Digital werkprogramma 2021-2025;
    3. Veiligheidsgaranties zoals omschreven in punt b), maar enkel voor niet-geclassificeerde informatie, van paragraaf 8.3 van het CEF Digital werkprogramma 2021-2025. Voor geclassificeerde informatie blijven de bestaande Europese procedures namelijk van toepassing.

    De FOD Economie (of in voorkomend geval de FOD BOSA) zorgt er vervolgens voor dat die veiligheidsgaranties bij de juiste bevoegde overheidsdiensten terechtkomen. De overheidsdiensten analyseren op hun beurt de veiligheidsgaranties. Na evaluatie maken de betrokken overheidsdiensten de goedkeuring over aan de FOD Economie, die ze vervolgens aan de aanvrager overhandigt via elektronische weg.

    Voor verdere vragen over uw deelname kan u contact opnemen met het algemeen nationaal contactpunt: CEF@economie.fgov.be.

    Laatst bijgewerkt
    17 november 2023