Table of Contents

  Fraude op het internet

  Internetfraude slaat op de verschillende vormen van oplichting die op het internet voorkomen. De cijfers tonen een sterke groei van het aantal online fraudegevallen tussen 2018 en 2020 (+91%), gevolgd door een meer gematigde groei tussen 2020 en 2021 (+4%).

  Computercriminaliteit

  De verdeling van computercriminaliteit laat zien dat deze wordt gedomineerd door computerfraude met meer dan 82% van de zaken in 2021. Dit is de online variant van fraude in klassieke zin. Hacking en computervervalsing komen op de tweede en derde plaats met respectievelijk 9,5% en 7,5% van het totaal. Ten slotte blijft sabotage relatief marginaal met minder dan 1% van het totaal. 

  Fraude en veiligheid

  Hoewel het fenomeen phishing nog vaak voorkomt, is er een daling van 26% van de afgeperste bedragen, die 25 miljoen euro bedroegen in 2021 tegenover 34 miljoen euro in 2020. Intensieve monitoring van banken, samenwerking tussen de verschillende partijen stakeholders en de verschillende sensibiliseringscampagnes hebben bijgedragen aan die daling.

  Er is echter een significante verschuiving naar nieuwe vormen van fraude, zoals beleggingen, facturen, hulpverzoeken of fraude met verbeterde rekeningen waarbij slachtoffers onder druk worden gezet om zelf geld over te maken. De beveiligingssystemen van de banken hebben echter veel van de schade voorkomen: ongeveer 75% van alle frauduleuze overschrijvingen door phishing werd gedetecteerd en geblokkeerd of hersteld.

  Laatst bijgewerkt
  18 juli 2023