Table of Contents

  Bedrijven die ICT-specialisten in dienst hebben

  32,7 % van de bedrijven in België had in 2022 specialisten in dienst op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Dat is een stijging met 2,4 procentpunten ten opzichte van 2020 en 11,7 procentpunten boven het Europese gemiddelde (21,0 %). In dat opzicht doet België het beter dan zijn buurlanden.

  Functies voor jobs die ICT-vaardigheden vergen

  Aanwerving van personeel (of poging daartoe)

  15,4 % van de in België gevestigde bedrijven heeft in 2022 personeel aangeworven of proberen aan te werven voor banen waarvoor ICT-vaardigheden vereist zijn. Dat percentage is met 2,5 procentpunten gedaald ten opzichte van 2020, maar ligt wel nog steeds ruim boven het Europese gemiddelde (9,5 %).

  Moeilijk in te vullen vacatures

  In 2022 hadden bijna zeven op de tien Belgische bedrijven moeite om vacatures te vervullen waarvoor ICT-vaardigheden vereist waren. Dat is een stijging met 9,7 procentpunten ten opzichte van het voorgaande jaar, maar nog steeds 5,7 procentpunten boven het Europese gemiddelde (62,8 %).

  ICT-opleidingen voor het personeel

  Opleiding voor de ICT-specialisten van een onderneming

  In 2022 organiseerde 19,8 % van de ondernemingen in België opleidingen voor hun ICT-specialisten om hun ICT-vaardigheden te ontwikkelen. Dat percentage ligt 8,6 procentpunten hoger dan het Europese gemiddelde (11,2 %).

  Grote ondernemingen zijn eerder bereid een dergelijke opleiding te geven dan kleine ondernemingen. In België heeft 76,4 % van de grote ondernemingen opleidingen voor hun ICT-specialisten georganiseerd, tegenover slechts 13,9 % van de kleine ondernemingen.

  Opleiding voor werknemers van de onderneming

  In 2022 organiseerde 33,0 % van de in België gevestigde bedrijven opleidingen voor hun werknemers om hun ICT-vaardigheden te ontwikkelen, dat is 10,6 procentpunten hoger dan het Europese gemiddelde (22,4 %).

  De bereidheid om dat soort opleidingen te organiseren hangt sterk samen met de grootte van de onderneming: 87,1 % van de grote ondernemingen organiseert ICT-opleidingen voor hun personeel, tegenover slechts 26,8 % van de kleine ondernemingen.

  Laatst bijgewerkt
  22 november 2023