Table of Contents

  Bedrijven die ICT-specialisten in dienst hebben

  30 % van de in België gevestigde ondernemingen stelde in 2020 specialisten in de informatie- en communicatietechnologieën (ICT) te werk. Dat is een stijging van 7 % ten opzichte van 2019 en ligt 11 procentpunt boven het Europees gemiddelde (19 %). België doet het op dit vlak beter dan zijn buurlanden.

  Functies voor jobs die in ICT-gespecialiseerde vaardigheden vergen

  Aanwerving van personeel (of poging daartoe)

  18 % van de ondernemingen gevestigd in België wierf in 2020 personeel aan voor banen die ICT-gespecialiseerde vaardigheden vereisen, of trachtte dergelijk personeel aan te werven. Dat percentage is met 29 % gestegen ten opzichte van 2019 en ligt ver boven het Europees gemiddelde (8 %).

  Moeilijk in te vullen vacatures

  In 2020 hadden bijna 6 op 10 van de Belgische ondernemingen moeilijkheden om hun vacatures die ICT-gespecialiseerde vaardigheden vereisen in te vullen. Dat is evenwel een daling van 7 procentpunt ten opzichte van het jaar voordien, maar ligt nog steeds 4 procentpunt hoger dan het Europees gemiddelde (55 %).

  ICT-opleidingen voor het personeel

  Opleiding voor de ICT-specialisten van een onderneming

  In 2020 organiseerden 18 % van de in België gevestigde ondernemingen opleidingen voor hun ICT-specialisten om hun ICT-vaardigheden te ontwikkelen/verbeteren. Dat percentage ligt 8 procentpunt hoger dan het Europees gemiddelde (10 %).

  Grotere bedrijven zijn meer bereid om die opleidingen te voorzien dan kleinere bedrijven. In België organiseerde 77 % van de grote ondernemingen opleidingen voor hun ICT-specialisten, tegenover slechts 12 % van de kleine ondernemingen.

  Opleiding voor werknemers van de onderneming

  In 2019 organiseerde 33 % van de in België gevestigde ondernemingen opleidingen voor hun werknemers om hun ICT-vaardigheden te ontwikkelen, of 13 procentpunt boven het Europees gemiddelde (20 %).

  De bereidheid tot het organiseren van dat soort opleidingen hangt sterk samen met de grootte van de onderneming: 89 % van de grote ondernemingen organiseert ICT-opleidingen voor hun personeel, tegenover slechts 26 % van de kleine ondernemingen.

  Laatst bijgewerkt
  8 december 2021