Table of Contents

  Marktaandelen van de operatoren (historische operator en de nieuwkomers)

  De historische operator had in juni 2020 een aandeel van 45,9 % van de vaste breedbandmarkt in België, tegenover 54,1 % voor de nieuwkomers. Die marktaandelen zijn al enkele jaren stabiel. Het marktaandeel van de nieuwkomers bedroeg gemiddeld 60,6 % in de EU27.

  Mobiele dekking – oktober 2020

  Proximus

  De dekking van de Belgische bevolking door het 4G-netwerk van Proximus is doorgaans zeer behoorlijk. In het zuidoosten en zuiden van het land zijn er niettemin nog enkele gebieden met een relatief beperkte dekking, namelijk een basisdekking die hoogstens toelaat om te telefoneren en gegevens door te sturen buitenshuis. Het gaat hierbij voornamelijk over geografisch afgelegen gebieden met een lage bevolkingsdichtheid.

  Orange

  De dekking van de 4G netwerken van de operator Orange is overwegend goed. Desondanks zijn er, vooral in het Zuiden van het land, verschillende dunbevolkte regio’s waar de dekking niet optimaal of zelf onbestaande is. Die gebieden zijn talrijker dan bij het 4G-netwerk van Proximus.

  Telenet/Base

  De dekkingsgraad van het 4G-netwerk van Telenet/Base ligt enigszins achter op die van haar twee voornaamste concurrenten. Vooral in het zuiden van het land valt op dat er meer regio’s zijn met een slechte/onbestaande dekking. Bovendien zijn er ook in het noorden van het land meer regio’s met een geringe dekking dan bij de andere twee operatoren.

  intreactieve kaart dekking mobiel breedband
  Klik op de kaart om de interactieve kaart te opnen in een nieuw venster. 
  Bron: BIPT

  Dekking vaste breedband

  Dekking van de huishoudens door vaste breedband (30 Mbps) – Mei 2021

  De dekkingsgraad van de huishoudens door het vaste internet met een bandbreedte van minstens 30 Mbps is in België zo goed als 100 % (99.3 %).  Het valt echter op dat vooral in de provincies Luxemburg, Namen, Luik en Henegouwen nog meerdere zones zijn waar de dekking minder dan 50 % van de huishoudens bedraagt. Die gebieden komen over het algemeen overeen met klein geïsoleerde entiteiten met voornamelijk een lage bevolkingsdichtheid, welke de exploitanten niet aanmoedigt om te investeren in de aanleg of verbetering van hun netwerken.

  Om de dekking uit te breiden naar die gebieden, zetten België en het Waals Gewest de uitvoering van het actieplan voor de “witte zones” verder.

  Dekking van de huishoudens door vaste breedband (100 Mbps) – Mei 2021

  Wat betreft de dekking van huishoudens door internet met een bandbreedte van ten minste 100 Mbps, zijn alle grote steden gedekt. Er zijn echter tal van zones, vooral in het de Waalse provincies, waar die verbindingen niet of nauwelijks beschikbaar zijn.

  intreactieve kaart dekking mobiel breedband
  Klik op de kaart om de interactieve kaart te opnen in een nieuw venster. 
  Bron: BIPT
  Laatst bijgewerkt
  8 december 2021