Table of Contents

  Marktaandelen van de operatoren (historische operator en de nieuwkomers)

  De historische operator had in juni 2021 een aandeel van 44,4% van de vaste breedbandmarkt in België, tegenover 55,6% (+ 0,9% ten opzichte van juni 2020) voor de nieuwkomers. Die marktaandelen zijn al enkele jaren stabiel. Het marktaandeel van de nieuwkomers bedroeg gemiddeld 61,3% in de EU27. De marktaandelen op de vaste breedbandmarkt in België kennen de laatste jaren een grote dynamiek, doordat een van de operatoren (Orange) de kabelregulering (ingevoerd in 2015) gebruikt om vaste breedband aan te bieden. Daardoor is hun marktaandeel gestaag toegenomen, ook in 2021 (+ 2,2%).

  Mobiele dekking – oktober 2020

  Proximus

  De dekking van de Belgische bevolking door het 4G-netwerk van Proximus is doorgaans goed. In het zuidoosten en zuiden van het land zijn er niettemin nog enkele gebieden met een relatief beperkte dekking, namelijk een basisdekking die hoogstens toelaat om te telefoneren en gegevens door te sturen buitenshuis. Het gaat daarbij voornamelijk over geografisch afgelegen gebieden met een lage bevolkingsdichtheid.

  Orange

  De dekking van de 4G-netwerken van de operator Orange is overwegend goed. Desondanks zijn er, vooral in het zuiden van het land, verschillende dunbevolkte regio’s waar de dekking niet optimaal of zelfs onbestaande is. Die gebieden zijn talrijker dan bij het 4G-netwerk van Proximus.

  Telenet/Base

  De dekkingsgraad van het 4G-netwerk van Telenet/Base ligt enigszins achter op die van haar twee voornaamste concurrenten. Vooral in het zuiden van het land valt op dat er meer regio’s zijn met een slechte/onbestaande dekking. Bovendien zijn er ook in het noorden van het land meer regio’s met een geringe dekking dan bij de andere twee operatoren.

  intreactieve kaart dekking mobiel breedband
  Klik op de kaart om de interactieve kaart te openen in een nieuw venster. 
  Bron: BIPT

  Dekking vaste breedband

  Dekking van de huishoudens door vaste breedband (30 Mbps) – Mei 2021

  De dekkingsgraad van de huishoudens door het vaste internet met een bandbreedte van minstens 30 Mbps is in België zo goed als 100%. Het valt echter op dat vooral in de provincies Luxemburg, Namen, Luik en Henegouwen nog meerdere zones zijn waar de dekking minder dan 50% van de huishoudens bedraagt. Die gebieden komen over het algemeen overeen met kleine, geïsoleerde entiteiten met voornamelijk een lage bevolkingsdichtheid, wat de exploitanten niet aanmoedigt om te investeren in de aanleg of verbetering van hun netwerken.

  Om de dekking uit te breiden naar die gebieden, zetten België en het Waalse Gewest de uitvoering van het actieplan voor de “witte zones” verder.

  Dekking van de huishoudens door vaste breedband (100 Mbps) – Mei 2021

  Wat betreft de dekking van huishoudens door internet met een bandbreedte van ten minste 100 Mbps, zijn alle grote steden gedekt. Er zijn echter tal van zones, vooral in de Waalse provincies, waar die verbindingen niet of nauwelijks beschikbaar zijn.

  intreactieve kaart dekking mobiel breedband
  Klik op de kaart om de interactieve kaart te opnen in een nieuw venster. 
  Bron: BIPT
  Laatst bijgewerkt
  23 december 2022