afbeelding ter illustratie

Table of Contents

    Houd uw code geheim

    Deel nooit de geheime code van uw bankkaart mee. Frauduleuze verkopers bedenken de gekste redenen om uw code te ontfutselen, maar een betrouwbare organisatie zal daar nooit naar vragen.

    Koop enkel via beveiligde websites (https)

    Een veilige website begint steeds met “https”. Ga voor elke betaling na of de URL daadwerkelijk met die vermelding begint. Wanneer de ”s” ontbreekt, is de website niet beveiligd. Maar opgelet: zelfs wanneer een webshop “https” gebruikt, kan het een onbetrouwbare website zijn. Pas dus zeker ook onze andere tips toe.

    Gebruik een beveiligd wachtwoord

    Wanneer u online aankopen verricht, kunnen sommige websites u vragen om een account aan te maken. Zorg ervoor dat het wachtwoord voor dat account minstens 8 tekens bevat. Om echt doeltreffend te zijn, kiest u voor een combinatie van hoofdletters, kleine letters, speciale tekens en cijfers. Krijgt u de mogelijkheid om als gast te winkelen, zonder een account te moeten aanmaken, kies dan voor die optie.

    Ga de e-reputatie van de verkoper na

    Ga op zoek naar informatie over de webshop en begin bij uw eigen netwerk: vrienden, familie, collega’s en andere kennissen. Wie weet, hebben zij al positieve of negatieve ervaringen met een verkoper.

    Om te weten of eerdere kopers al slechte ervaringen hadden met een webshop, kan u de naam van de website (eventueel samen met termen als “klachten”, “reviews”, “tevredenheid” …) ook opzoeken via een zoekmachine. 

    Lokaliseer ook de zetel van de onderneming en noteer het ondernemingsnummer. Verifieer die gegevens in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

    Check de betaalmogelijkheden

    Sommige betaalwijzen bieden meer bescherming dan andere. Vermijd internationale geldtransfers. Wees op uw hoede als een verkoper enkel cashbetalingen aanvaardt. Dat is geen gebruikelijke betalingswijze wanneer u online aankopen doet.

     Lees de algemene verkoopsvoorwaarden

    Als u online shopt, lees dan altijd de algemene verkoopsvoorwaarden op de website. Heeft u een herroepingsrecht van 14 dagen? Wie betaalt de terugzendkosten? Waar kan u klachten indienen? Wat zegt de verkoper over uw recht op garantie? Zijn er geen algemene verkoopsvoorwaarden, wees dan op uw hoede.

    Bescherm altijd uw persoonsgegevens

    Behalve uw adresgegevens voor een eventuele verzending, heeft een verkoper geen persoonlijke gegevens van u nodig wanneer u online een aankoop doet. Wees op uw hoede wanneer bijvoorbeeld gevraagd wordt naar uw salaris, de code van uw bankkaart of uw rijksregisternummer. Geef die gegevens in geen geval door.

    Vergelijk het aanbod

    Tracht na te gaan of de prijzen voor de te koop aangeboden producten niet sterk afwijken van prijzen op andere webshops. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een zoekmachine waar u het product ingeeft om zo andere prijzen te vinden. Te mooie aanbiedingen kunnen wijzen op fraude.

    Installeer een antivirusprogramma op uw computer

    Installeer een antivirussoftware op uw computer. Zorg ervoor dat het systeem dagelijks een update krijgt.

    Verifieer het kwaliteitslabel van de shop

    Ga na of de webshop over een kwaliteitslabel beschikt. Maar opgelet: certificaten en labels kunnen ook door oplichters nagemaakt worden. Kijk dus steeds op de website van de uitgever van het label of de webshop dat certificaat of het keurmerk effectief heeft ontvangen. 

    Wees extra kritisch wanneer een website beweert over verschillende labels te beschikken.

    Kwam u in aanraking met pseudo-labels of heeft u bedenkingen bij de betrouwbaarheid? Meld dat dan zeker op het Meldpunt van de FOD Economie.

    Laatst bijgewerkt
    4 december 2023