Table of Contents

  Welke zijn de voornaamste kenmerken van de berichten?

  Ook wel fraude “419” genoemd op grond van artikel 419 van het Strafwetboek in Nigeria. Het gaat om een van de oudste gevallen van oplichting per e-mail. Toch komt het nog heel vaak voor. Er zouden ongeveer 150 varianten van bestaan.

  De berichten hebben vele punten gemeen.

  • De auteurs stellen zich allemaal op identieke wijze voor(de ex-echtgenote van, de zoon van, de kolonel van, de broer van, enz. … van een persoon die zogezegd bijzonder rijk is en net is overleden, verdwenen of in de gevangenis zit).
  • De personen die met u contact opnemen, zijn allemaal in het bezit van een belangrijke som geld (of diamanten of goud enz.) die ergens is ondergebracht en die op u wacht om een geldtransfer te verrichten of de “schat” te deblokkeren.
  • Zij vragen uw hulp en beloven u rijkelijk te vergoeden voor de geleverde dienst.

  Nochtans hebben ze allemaal hetzelfde doel: u geld afhandig te maken!

  Indien u reageert op het bericht, ontvangt u al snel alle details van de zaak en een verzoek om u wat meer te engageren. Opgepast: hoe meer u ingaat op het spel, des te moeilijker het wordt om eruit te geraken en eens u erin zit, zet u veel op het spel.

  Er wordt u gevraagd om een rekening te openen bij een buitenlandse bank of zelfs in eigen land, die met een belangrijk bedrag moet gespijsd worden. Men vraagt u waarschijnlijk om belangrijke sommen geld voor te schieten: voor advocatenkosten, rechten op transacties, taksen of smeergeld te betalen, om alle obstakels te overwinnen die tussen u en de enorme som geld die u werd beloofd, staan.

  De rekening die u geopend hebt kan ook dienen om geld wit te wassen, om valse cheques uit te schrijven of om valse overschrijvingen uit te voeren. Kortom, u riskeert nog vervolging voor de medeplichtigheid aan een witwasoperatie.

  Uiteraard hoort u van de afzenders niets meer eens u de rekening hebt geopend.

  Zonder exhaustief te zijn, vindt u hierna enkele andere types.

  Valse loterijen

  U ontvangt een bericht dat u een grote som geld gewonnen hebt in het kader van een internationale loterij. Om de winst te kunnen opstrijken meldt men u dat het volstaat om een rekeningnummer mee te delen aan de persoon die in de e-mail staat vermeld. Het gebeurt zelfs dat een telefoonnummer wordt vermeld en dat de persoon aan de andere kant van de lijn u de inhoud van de e-mail bevestigt!

  In ieder geval meldt men u dat u, om de winst te kunnen opstrijken, administratieve kosten en/of taksen moet betalen.

  Een andere variante van deze oplichtingsmethode is de volgende: gefeliciteerd! U won! Uw e-mailadres werd uitgekozen om deel te nemen aan een wedstrijd! Het volstaat om een lot te kiezen tussen 25 en 400 euro en snel het nummer 0909 99 XXX te bellen.

  In de hoop iets gewonnen te hebben – men weet immers maar nooit- belt u het telefoonnummer. Toevallig wint u niets, maar heeft de oproep u wel veel gekost. Het gaat eenvoudigweg om oplichting die gebeurt via een peperduur nummer.

  Valse verzoeken tot giften

  Vooral in de nasleep van grote rampen of onheil komen deze berichten aan de oppervlakte. In plaats van op de rekening van echte ngo’s komen de tegoeden op rekeningen van malafide organisaties terecht.

  Vriendschapsfraude

  Bent u op zoek naar een relatie of eerder een luisterend oor, daarvoor kunt u ook op het internet terecht.

  Wees echter op uw hoede want heel wat contacten zijn vaak niet te vertrouwen. Veelal geldt: wat te mooi is om waar te zijn, is het ook.

  Hoe reageert u het beste?

  Wees op uw hoede en loop niet in de val.

  • Antwoord vooral nooit op dergelijke emails, die heel gemakkelijk te herkennen zijn en verwijder ze onmiddellijk.
  • Betaal vooral niets, want wat u ook betaalt, u bent het zeker kwijt.

  Toch in de val gelopen?

  Neem dan onmiddellijk contact op met uw lokaal politiekantoor. Zij zullen uw klacht desgevallend doorverwijzen naar de RCCU of FCCU.

  Extra informatie?

  Raadpleeg de website temooiomwaartezijn

  Laatst bijgewerkt
  25 november 2019