Enkele andere nuttige informatiebronnen
Eerst en vooral
Voor bedrijven die in België gevestigd zijn kunt u de geldigheid van hun gegevens nakijken via de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO Public Search): U kunt er elke onderneming opzoeken op naam, ondernemingsnummer, activiteit of adres.
Voor in het buitenland gevestigde ondernemingen surft u naar het Europese e-justice-portaal. Via dit portaal kunt u de handelsregisters van de EU-landen raadplegen. De internationale handelsregisters zijn via deze online tool.
Neem ook de tips en aanbevelingen van de FOD Economie door rond bedrog in het algemeen en in het bijzonder op het internet. Wees altijd behoedzaam en bij de geringste twijfel, ga niet in op het aanbod. Een te aanlokkelijk voorstel zonder enig ernstig alternatief is hoogstwaarschijnlijk te mooi om waar te zijn.
Maar ook
Het ECC België informeert u over uw rechten als consument en verleent u gratis grensoverschrijdende bijstand bij geschillen over de aankoop van goederen of diensten in een andere EU-lidstaat, in Noorwegen of in IJsland. Het Twitteraccount van het ECC België is eveneens een interessante en regelmatig bijgewerkte informatiebron.
Raadpleeg het jaarverslag 2016 van de Economische Inspectie (pp. 55-56) voor meer informatie over de strijd tegen online fraude in België.
De site Safeonweb.be verstrekt praktische tips en nieuws over cyberveiligheid in België. Deze website is een initiatief van CCB (Centre for Cyber Security Belgium).
Het radioprogramma « Surfons tranquille » van Classic 21 (RTBF) helpt luisteraars veilig op het internet te surfen dankzij de nuttige tips van Olivier Bogaert, lid van de eenheid voor de bestrijding van cybercriminaliteit van de gerechtelijke politie. Hij is elke dinsdag op de radiozender te horen om 8.45 uur (heruitzending op zondag om 18.45 uur) of wanneer u maar wilt op de webpagina van de rubriek.
De Facebookpagina Pasoplichting van de FOD Economie maakt het mogelijk snel gepaste informatie over oplichterij te verspreiden. U vindt er regelmatig meldingen rond verschillende thema’s. Aarzel niet om deze informatie te delen met uw naasten en vrienden: zo zijn we allen beter gewapend en maken we het de oplichters moeilijk!
De Belgische Federatie van de Financiële Sector (Febelfin) heeft samen met de FOD Economie een informatiecampagne gelanceerd over de veiligheid van internetbankieren. Bekijk deze video en de andere campagnes van Febelfin op de website: Safeinternetbanking.be.
De paneuropese tv-zender Euronews heeft twee reportages online geplaatst die u kunnen interesseren. De eerste heet « L’essor de la cyber-délinquance », de tweede « Notre vie privée sur le web » heeft het over onze online privacy