Table of Contents
Het Waalse Gewest heeft geen eigen platform opgericht voor de uitwisseling van informatie over kabels en leidingen tussen kabel- en leidingbeheerders enerzijds en partijen die grondwerken willen uitvoeren (planaanvragers) anderzijds. Hiervoor wordt in het Waals Gewest beroep gedaan op het federale Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt (KLIM).
Verplichtingen op basis van het koninklijk besluit van 21 december 1988
Het KLIM is een platform dat informatie verschaft over de aanwezigheid van installaties of leidingen voor het transport van gevaarlijke stoffen, hoogspanningsverbindingen of andere ondergrondse kabels of leidingen in de nabijheid van een werf, zowel op privéterrein als op openbaar terrein. Het biedt ook de mogelijkheid om werken te melden aan nutsbedrijven die de kabels en leidingen beheren
Het KLIM wordt beheerd door een vzw en telt onder andere als als leden: de beheerder van het elektriciteitstransmissienet Elia, de bedrijven die lid zijn van de “Federatie van transporteurs door middel van pipeline” (FETRAPI), de meeste andere kabel‑ en leidingbeheerders in het Waalse Gewest, alsook telecommunicatiebedrijven en beheerders van aardgas-, elektriciteits‑ en waterdistributienetten.
Het KLIM werkt als eencentraal meldpunt”, zijnde een internettoepassing waarmee iedereen die van plan is werkzaamheden uit te voeren, informatie kan inwinnen over de aanwezigheid van kabels en leidingen (vervoersinstallaties) in de omgeving van de werkzaamheden.
Het koninklijk besluit van 21 september 1988 betreffende de voorschriften en de verplichtingen van raadpleging en informatie bij het uitvoeren van werken in de nabijheid van installaties van vervoer van gasachtige en andere producten door middel van leidingen, legt het gebruik van het KLIM op in bepaalde gevallen.
Artikel 3 van het koninklijk besluit van 21 september 1988 bepaalt dat de bouwheer of de ontwerper in het kader van de planning van de werken dienen na te gaan of de geplande werken zich in een beschermde zone bevinden. Een beschermde zone is een zone die “die de vervoerinstallaties inkadert op 15 meter aan weerszijden van hun inplanting, in voorkomend geval uitgebreid tot de zone waar de uitvoering van de werken de stabiliteit van de voormelde zone of de integriteit van de vervoerinstallaties kan schaden” (Artikel 1, 6° van het Koninklijk besluit van 21 september 1988).
De raadpleging via het KLIM, waarbij de bouwheer (of de ontwerper) de aard, de planning en de plaats van de geplande werkzaamheden dient in te geven, staat toe de bij het KLIM aangesloten nutsbedrijven op de hoogte te brengen van deze werkzaamheden. Binnen 15 werkdagen na ontvangst van deze raadplegingsturen de nutsbedrijven de raadpleger alle beschikbare relevante informatie over het bestaan en de locatie van de vervoersinstallaties, alsook de algemene en specifieke veiligheidsmaatregelen die in acht moeten worden genomen. De raadpleging van het KLIM is gratis.
In toepassing van artikel 6/1van het koninklijk besluit van 21 september 1988, zijn verschillende nutsbedrijven ook verplicht om jaarlijks de aan het KLIM overgemaakte gegevens over de aanwezigheid van vervoersinstallaties (kabels en leidingen) en nieuwe geplande vervoersinstallaties te actualiseren.