Table of Contents

    Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning heeft de omgevingsvergunning ingevoerd. In artikel 6 van dit decreet wordt bepaald:

    Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning een project dat bij of krachtens de decreten, vermeld in artikel 5, is onderworpen aan vergunningsplicht, uitvoeren, exploiteren, verkavelen of een vergunningsplichtige verandering eraan doen.

    Artikel 5 van het decreet van vrijdag 25 april 2014 maakt de volgende projecten voor de uitrol van breedband vergunningsplichtig:

    […]

    c) de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit van de eerste of tweede klasse als vermeld in artikel 5.2.1 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid;

    [...]”

    (Artikel 3 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning)

    Er moet dus een omgevingsvergunning worden verstrekt voordat een ingedeelde inrichting of activiteit van de eerste of tweede klasse kan worden geëxploiteerd.

    Exploitatie van een ingedeelde inrichting

    Artikel 5, 1°, c) van het decreet van 25 april 2014 onderwerpt de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit van de eerste of tweede klasse aan het verkrijgen van een omgevingsvergunning. In overeenstemming met artikel 5.2.1, §2 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid bepaalt de Vlaamse overheid op basis van een indelingslijst voor elke inrichting of activiteit of ze van de eerste, tweede of derde klasse is. De indelingslijst is terug te vinden in bijlage 1 van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II). De indelingslijst kan  gemakkelijk digitaal worden geraadpleegd.

    Glasvezelkabels en antennes zijn niet opgenomen in de indelingslijst die aan VLAREM II is toegevoegd. Er is dus geen vergunnings‑ of meldingsplicht voor de exploitatie van die inrichtingen. VLAREM II bevat wel een hoofdstuk dat milieuvoorwaarden oplegt aan inrichtingen die volgens de indelingslijst niet in een bepaalde klasse zijn ingedeeld. Dit is deel 6 van VLAREM II. Het tiende hoofdstuk van dit deel 6 van VLAREM II voorziet  milieuvoorwaarden voor vast opgestelde zendantennes voor elektromagnetische golven.

    Materieel toepassingsgebied

    Hoofdstuk 6.10 is van toepassing op de vast opgestelde zendantennes voor elektromagnetische golven als ze worden gebruikt voor telecommunicatie. Dit zijn dus vaste zendantennes waarvan de elektromagnetische golven een frequentie hebben tussen 100 kHz en 300 GHz (zie artikel 2.14.1.1, eerste lid VLAREM II).

    Binnen de categorie van vaste zendantennes waarvan de frequentie tussen de bovengenoemde waarden ligt, wordt een verder onderscheid gemaakt op basis van de finaliteit van de antenne. Antennes bestemd voor telecommunicatie in de luchtvaartsector,het spoorwegverkeer, het openbaar vervoer en de scheepvaart vallen onder een ander stelsel dan “gewone vast opgestelde zendantennes”, net als antennes bestemd voor radarsystemen, het ASTRID-netwerk, militaire toepassingen, radio‑ en televisie-uitzendingen, radioamateurisme en straalverbindingen.

    Conformiteitsattest

    Krachtens 6.10.2.2, §1 VLAREM II is de exploitatie van een vast opgestelde zendantenne of de verandering van een vast opgestelde zendantenne verboden zonder voorafgaandelijke verstrekking van een conformiteitsattest. De procedure voor het verkrijgen van een conformiteitsattest wordt bepaald door enerzijds artikel 6.10.2.3 en volgende van VLAREM II en anderzijds het ministerieel besluit van 18 juli 2022 tot vaststelling van de voorwaarden en procedures voor de betaling van de retributie, en van de voorwaarden voor de aanvraag van een conformiteitsattest voor vast opgestelde zendantennes van elektromagnetische golven met een frequentie tussen 100 kHz en 300 GHz.

    Uitzonderingen

    Uitzonderingen op de verplichting een conformiteitsattest te bekomen in ket kader van de exploitatie van vast opgestelde zendantennes werden vastgelegd in artikel 6.10.2.2, § 2-5 van VLAREM II. Die uitzonderingen kunnen slechts worden toegepast als een veiligheidszone met bepaalde minimale afmetingen kan worden vastgesteld (6.10.2.2, § 2-3) of als de totale jaarlijkse zendtijd onder een bepaalde drempel blijft (6.10.2.2, § 5).

    Voor antennes die vrijgesteld zijn van het conformiteitsattest moet het Departement Omgeving vóór de aanvang van de exploitatie niettemin in kennis worden gesteld van het voornemen tot exploitatie over te gaan

    Bevoegde instantie

    De conformiteitsattesten worden verstrekt door het Vlaamse Planbureau voor Omgeving. In overeenstemming met artikel 6.10.2.6 van VLAREM II wordt ook het gemeentebestuur van de gemeente waarin de vast opgestelde zendantenne zich bevindt of zal bevinden, door het Vlaamse Planbureau voor de Omgeving elektronisch op de hoogte gebracht van de aflevering van het conformiteitsattest.

    Termijn

    In overeenstemming met artikel 6.10.2.4 van VLAREM II beschikt het Vlaamse Planbureau voor Omgeving over een termijn van 60 dagen na ontvangst van het volledige aanvraagdossier om te beoordelen of aan de voorwaarden voor het afleveren van een conformiteitsattest is voldaan.

    Modaliteiten van de aanvraag

    In overeenstemming met artikel 6.10.2.3 van VLAREM II wordt een aanvraag voor een conformiteitsattest ingediend “via de website van de afdeling, bevoegd voor milieuhinder van elektromagnetische golven”. Concreet is dit de  website van het Departement Omgeving.

    Artikel 6.10.2.3 van VLAREM II bevat ook de verplichte informatie die moet worden opgenomen in de aanvraag van een conformiteitsattest. Het ministerieel besluit van 18 juli 2022 tot vaststelling van de voorwaarden en procedures voor de betaling van de retributie, en van de voorwaarden voor de aanvraag van een conformiteitsattest voor vast opgestelde zendantennes van elektromagnetische golven met een frequentie tussen 100 kHz en 300 GHz, bevat verder een bijlage met een overzicht van de voorwaarde waaraan het technisch dossier moet voldoen.

    Uit de procedure kan niet worden afgeleid dat een aanvraag voor een conformiteitsattest op slechts op één zendantenne betrekking kan hebben, zodat meerdere antennes in dezelfde aanvraag kunnen worden opgenomen.

    Prijs

    Artikel 6.10.2.8, §1 van VLAREM II bepaalt dat de aanvrager van een conformiteitsattest een vergoeding moet betalen. De vergoeding bedraagt 200 euro of 75 euro naargelang het type zendantenne. Deze bedragen worden wel nog geïndexeerd.

    Laatst bijgewerkt
    9 oktober 2024