Table of Contents
In tegenstelling tot het Vlaamse Gewest, dat een eigen digitaal platform heeft opgericht voor de verplichte raadpleging van informatie met betrekking tot kabels en leidingen (het KLIP in het Vlaamse Gewest), heeft het Brussels Hoofdstedelijke Gewest ervoor gekozen om gebruik te maken van het platform dat op federaal niveau ter beschikking is gesteld het Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt (KLIM).
De ordonnantie van 26 juli 2013 betreffende de toegang tot en de uitwisseling van informatie over ondergrondse kabels, buizen en leidingen en het aangenomen uitvoeringsbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 16 mei 2014 zetten het juridische kader uiteen voor het gebruik van het KLIM.
Doelstellingen
Volgens artikel 2, 5° en 7° van de ordonnantie van 26 juli 2013 heeft het KLIM (in de ordonnantie het systeem genoemd) tot doel iedere persoon die als ontwerper, bouwheer of aannemer een ontwerp van werf opmaakt, een werf laat uitvoeren of zelf uitvoert, informatie te bieden over de ligging van de kabels, buizen en leidingen in de nabijheid van dee werf.
Artikel 3, eerste lid, van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 16 mei 2014, wijst de vzw ‘CICC-KLIM’ aan als instelling die belast is met het beheren van het KLIM voor alle kabels, buizen en leidingen op het grondgebied van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Het KLIM wordt door deze vzw bijgevolg ter beschikking gesteld aan de kabel-, buis en leidingbeheerders die actief zijn op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest.
Registratieverplichting
Artikel 4, §1 van de ordonnantie van 26 juli 2013 bepaalt dat elke kabel-, buis‑ en leidingbeheerder zich moet registreren bij het KLIM. Nieuwekabel-, buis- en leidingbeheerders dienen zich in die zin uiterlijk 50 werkdagen voor de aanvang van hun activiteiten op het grondgebied van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest te registreren.
Bij de registratie moeten de kabel-, buis‑ en leidingbeheerders hun belangenzones registreren, zijnde alle zones van het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest waar de kabels, buizen of leidingen van die beheerder zijn gelegen (artikel 2, 3° ordonnantie van 26 juli 2013).
Verplichting tot planaanvraag en tot antwoorden op de planaanvraag
Volgens artikel 5, 1° van de ordonnantie van 26 juli 2013 is elke ontwerper, bouwheer of aannemer verplicht om een verzoek tot informatie (een planaanvraag) in te dienen over de ligging van de kabels, buizen en leidingen die in het terrein van zijn werf zijn gelegen. Deze verplichting geldt enkel indien de werken van die aard zijn dat ze tot beschadigingen aan of wijzigingen van kabels, buizen of leidingen zou kunnen leiden vanwege de omvang van de werken. De raadpleging dient plaats te vinden ten vroegste 40 werkdagen vóór de uitvoering van de werf.
Artikel 5, §3 van de ordonnantie van 26 juli 2013 voorziet de volgende uitzonderingen op de verplichting het KLIM te raadplegen:
- Bij overmacht, alsook bij dringende noodzaak wegens openbare veiligheid of continuïteit van de openbare dienst
- Indien het een werf betreft die uitsluitend handmatig wordt uitgevoerd, met uitsluiting van elke mechanische kracht
- Indien het een werf betreft op grond die gebruikt wordt voor landbouwdoeleinden of op privaat domein voor huishoudelijke werken voor zover de diepte van de werf niet meer dan 50 cm is
De planaanvraag geeft geen aanleiding tot het betalen van een retributie of andere kosten voor de aanvrager.
Artikel 4, 3°, van de ordonnantie van 26 juli 2013 bepaalt dat elke kabel-, buis‑ en leidingbeheerder aan elke planaanvrager kosteloos de informatie moet verstrekken die nodig is voor de lokalisering van zijn kabels, buizen en leidingen en de accessoires ervan. Artikel 6 van het besluit van 16 mei 2014 bepaalt dat de kabel-, buis‑ en leidingbeheerder hiervoor over een termijn van 15 werkdagen beschikt.
Aanvang van de werken
Volgens artikel 5, 2° van de ordonnantie van 26 juli 2013 mag de ontwerper, bouwheer of aannemer de werf pas uitvoeren (met de werken beginnen) nadat hij de gevraagde informatie heeft ontvangen.