Table of Contents
Opgelet! U kunt niet meer deelnemen aan deze oproep
De federale overheid hecht veel belang aan het versterken van het ondernemersklimaat en de economische activiteit, vooral na de opeenvolgende crises (COVID 19-pandemie, overstromingen, conflict in Oekraïne) van de afgelopen jaren, die talrijke sociaaleconomische gevolgen hebben gehad.
Een manier om ondernemerschap aan te moedigen is door het in de kijker te zetten. Daarom voorziet het federale regeerakkoord in de oprichting van een platform voor succesverhalen van de Belgische economie. Het doel van het platform met succesverhalen is om ondernemersinitiatieven onder de aandacht te brengen die (potentiële) kmo’s en zelfstandigen kunnen inspireren, of ze nu een eigen onderneming willen starten of al actief zijn.
Het is in diezelfde context dat deze oproep tot het indienen van projecten werd gelanceerd. De projectoproep heeft dezelfde doelstelling als het platform voor succesverhalen, namelijk het bevorderen van ondernemerschap. Het doel van die oproep is om innovatieve initiatieven te ondersteunen die bijdragen tot de lancering en groei van bedrijven, de economie stimuleren en jobs creëren.
Wat zijn de vier doelstellingen van de projectoproep?
De vier doelstellingen van deze projectoproep zijn:
- het bevorderen van ondernemerschap in België op nationaal of regionaal niveau: ondernemerschap stimuleren door een doelgroep aan te moedigen ondernemer te worden of een bedrijf te ontwikkelen;
- het verlenen van steun aan startende ondernemingen, bestaande ondernemingen en/of scale-ups;
- het stimuleren van potentiële ondernemers (inclusief studenten) om daadwerkelijk ondernemer te worden;
- het bevorderen van innovatie in ondernemingen: bedrijven helpen innovatie en technologie te integreren in hun bedrijf en bedrijfsmodellen.
Wat zijn de toekenningscriteria?
Subsidies worden toegekend op basis van de relevantie en de impact van het voorgestelde project, en de haalbaarheid en levensvatbaarheid op lange termijn. Enkel voor de ontvankelijk verklaarde projectvoorstellen werd een evaluatie van de toekenningscriteria uitgevoerd.
In dat opzicht moest de kandidaat zo duidelijk mogelijk aantonen en motiveren in welke mate door zijn projectvoorstel voldaan is aan de volgende toekenningscriteria:
- het geraamde positieve effect op ondernemerschap;
- het realistische karakter: relevantie, haalbaarheid en geloofwaardigheid van het project en de planning;
- de diversiteitsdimensie, het sector overschrijdend karakter en het duurzaam (blijvend) karakter van het project;
- de zichtbaarheid en het innovatieve karakter van het project.
Maximale projectduur
De toegewezen projecten stzijn van start gegaan op 1 januari 2025 en lopen tot en met 31 december 2025.
Laureaten van de projectoproep
Na een analyse van de aanvragen en het doorlopen van de selectieprocedure werden 3 projecten geselecteerd om een subsidie te ontvangen.
Perceel voor het Vlaams Gewest: UNIZO met het project “DVDO-tourbus” (bedrag: 54.241 euro)
De actie “DVDO-tourbus” is een nieuw onderdeel van een algemene campagne ter promotie van het ondernemerschap met de “Dag van de Ondernemer” (DVDO) als hoogtepunt. UNIZO wil immers meer bewustzijn creëren rond ondernemerschap bij ondernemers en bij het grote publiek.
Dat doet UNIZO aan de hand van een campagne met als centraal thema “Vergroot je ondernemerskracht” met de DVDO als speerpunt. In de week voorafgaand aan de DVDO (21 november 2025) rijdt de DVDO-tourbus rond doorheen Vlaanderen en Brussel.
Perceel voor het Waals Gewest: UCM met het project “Duurzaamheidsloket” (bedrag: 62.500 euro)
Uit de Duurzaamheidsbarometer 2024, uitgevoerd door UCM en CBC, blijkt dat 7 van de 10 bedrijven duurzaamheidsmaatregelen zouden implementeren, zelfs als ze daartoe niet wettelijk verplicht zijn. Bijna een derde zegt echter niet te weten hoe ze daaraan moeten beginnen.
Met de oprichting van een “duurzaamheidsloket” wenst UCM één enkel toegangspunt op te richten dat als missie heeft om bedrijven te informeren, bewust te maken en te begeleiden bij duurzaamheidskwesties, ongeacht hun status (projectleider, bestaand bedrijf, starter enz.).
Perceel voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: UCM met het project “Duurzaamheidsloket” (bedrag: 62.500 euro)
Zie de beschrijving hierboven voor het Waals Gewest.