De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) stelt gegevens van geregistreerde entiteiten (hierna entiteiten genoemd) en vestigingseenheden ter beschikking aan overheden, besturen, diensten of instanties die ze nodig hebben voor hun wettelijke of reglementaire opdrachten.

Hoe krijgt u toegang tot de KBO-gegevens?

KBO Webinterface (KBOwi)

Via de webtoepassing kunt u gegevens over een bepaalde entiteit of vestigingseenheid in de KBO raadplegen, invoeren of wijzigen.

De toegang wordt aangepast naargelang de bevoegdheden van de overheid, het bestuur, de dienst of instantie.

KBO Select

Met deze webtoepassing kunt u lijsten van KBO-gegevens samenstellen en die via een abonnementensysteem op geregelde tijdstippen laten aanmaken.

KBO XML-extracten

De KBO XML-extracten gebruikt u als u alle of een deel van de KBO-gegevens en latere wijzigingen wilt. Voor het verwerken van de bestanden moet u een informaticatoepassing ontwikkelen.

KBO webservices

Via KBO webservices kunt u vanuit een eigen toepassing gegevens in de KBO opvragen en gegevens in de KBO-databank creëren en aanpassen.

Hoe vraagt u toegang aan?

De toegang tot deze diensten gebeurt niet automatisch. Uw dienst moet de toegangsrechten aanvragen. Dat gebeurt door het "Aanvraagformulier voor toegang tot de KBO-gegevens" ingevuld op te sturen.

Als u niet zeker weet welke soort toegang u nodig hebt, raadpleeg dan de vergelijkingstabel van de soorten toegang (PDF, 111.35 KB)

Sommige gegevens zijn vermeld in codes. Meer informatie hierover vindt u bij "Codetabellen".

Laatst bijgewerkt
10 juni 2022