We ontvingen verschillende meldingen van pogingen tot phishing waarbij gebruik werd gemaakt van de e-mailextensie “@economie.fgov.be” en het logo van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). We hebben momenteel kennis van het adres “noreply.kbo@economie.fgov.be” dat wordt gebruikt voor deze berichten. Het is echter mogelijk dat er in de toekomst nog andere adressen worden gebruikt.

Deze e-mails vragen bijvoorbeeld aan ondernemers om hun contactgegevens (e-mailadres en telefoonnummer) bij te werken door op een link te klikken of om een verzoek in te dienen om een nieuwe digitale KBO-sleutel te verkrijgen. Een combinatie van deze twee onderwerpen is ook mogelijk. Het gaat om valse e-mails.

De enige manier om zelf gegevens te registreren of aan te passen in de KBO is gebruik makende van de officiële My Enterprise applicatie. Met deze toepassing kan je o.a. contactgegevens direct en gratis bijwerken en dit enkel na beveiligde authenticatie door de wettelijke vertegenwoordiger van de entiteit of diens mandaathouder.

De KBO stuurt nooit e-mails naar geregistreerde entiteiten of andere personen om een verzoek in te dienen voor activering van digitale sleutels. Alleen beveiligde authenticatiemiddelen (of digitale sleutels), beschikbaar gesteld door FOD BOSA, worden gebruikt om toegang te krijgen tot beveiligde KBO online applicaties of diensten (My Enterprise, KBO Select en KBOwi).

Meer informatie in het persbericht van de FOD Economie

Meer informatie over aanvraag en activatie van digitale sleutels. 

Laatst bijgewerkt
27 oktober 2022