Table of Contents

    De tax shelter scale-up is bedoeld om investeringen van particulieren in snelgroeiende ondernemingen, aan te moedigen. Deze pagina vat de kerncijfers samen en geeft een overzicht van deze begunstigde ondernemingen.

    Kerncijfers van de tax shelter scale-up en ontwikkelingen sinds 2019

    Naar schatting heeft de tax shelter scale-up  bijna 5,4 miljoen euro opgehaald in 23 ondernemingen. Dit bedrag vertegenwoordigt ongeveer 2,5 % van het totale geïnvesteerde bedrag de drie verschillende tax shelter regelingen (start-up, scale-up en COVID-19).

    Het mediane bedrag per investering van de scale-up tax shelter (99.958 euro) is aanzienlijk hoger dan de bedragen geïnvesteerd via de tax shelter start-up regeling (33.325 euro) en iets hoger dan de bedragen geïnvesteerd via de COVID-19 regeling (94.000 euro).

    Sectorale verdeling van de begunstigde ondernemingen van de tax shelter scale-up

    De tax shelter scale-up is vooral ten goede gekomen aan de ICT-sector, die 30,4 % van de begunstigden en 31,4 % van de geïnvesteerde bedragen vertegenwoordigt. Ook de vrije beroepen en administratieve en ondersteunende diensten (beide 17,4 % van de begunstigden) genoten van die tax shelter. Het gaat om dezelfde sectoren die in de pagina Tax Shelter start-up: het profiel van de begunstigde ondernemingen zijn vermeld. Administratieve en ondersteunende diensten nemen meer dan driekwart van alle investeringen voor hun rekening, maar die investeringen tellen mediaan slechts 20 euro.               

    Geografische spreiding van de begunstigde ondernemingen van de tax shelter scale-up

    Negen op de tien investeringen wordt gedaan in Brusselse scale-ups, hoewel ze slechts een 38,3 %van het geïnvesteerde bedrag vertegenwoordigen. Investeringen in Vlaamse scale-ups vertegenwoordigen slechts een twintigste van het totale aantal investeringen, maar de helft van het geïnvesteerde bedrag. Het Waalse Gewest is amper vertegenwoordigd in deze regeling: 0,4 % van de investeringen, 13,0 % van de ondernemingen en 13,8 % van het geïnvesteerde bedrag.

    Het mediane bedrag in Brussel via de tax shelter scale-up is met 20 euro opvallend klein. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat de fondsen in de Brusselse scale-ups met vele kleine investeringen werden gedaan, zoals bij crowdfunding het geval kan zijn. In Vlaamse of Waalse scale-ups ligt dat een pak hoger met een mediane investering van ongeveer 25.000 euro per investering.

    Vlaamse investeerders vertegenwoordigden twee derde van de geïnvesteerde bedragen in de tax shelter scale-up, tegenover 30,2 % door Brusselse investeerders en 4,9 % door Waalse investeerders.

    Verdeling van de begunstigde ondernemingen van de tax shelter scale-up naar geslacht van de bestuurders

    82,6 % van de scale-ups werd geleid door mannelijke bestuurders. In de overige scale-ups is het een mix van mannen en vrouwen die de onderneming leidt. Er zijn dus geen scale-ups met enkel vrouwelijke bestuurders die geld ophalen met de tax shelter scale-up.

    Een meer verdeeld beeld zien we bij de investeerders, al zijn de vrouwen ook nog steeds ondervertegenwoordigd. Een derde van de investeerders die via tax shelter scale-up investeren, is een vrouw.

    Verdeling van de begunstigde ondernemingen van de tax shelter scale-up naar grootte, omzet en rechtsvorm

    Ondernemingen met 10 tot 19 werknemers zijn goed voor bijna de helft van de begunstigde ondernemingen van de tax shelter scale-up en zij trekken 36,0 % van het geïnvesteerd bedrag aan. Ondernemingen met 20 tot 49 werknemers vertegenwoordigen 30,4 % van de begunstigden, en ontvangen een derde van het totaal geïnvesteerde kapitaal.

    Bijna negen op de tien begunstigde scale-ups behoren tot de hoogste omzetcategorie (>150.000 euro), wat wordt verklaard door het feit dat scale-ups snelgroeiende ondernemingen zijn.

    De meeste scale-ups (68,2 %) die geld ophalen bestaan onder de vorm van een naamloze vennootschap. Ze halen de helft van het opgehaalde kapitaal op. De andere helft wordt opgehaald door besloten vennootschappen, die 27,3 % van de scale-ups vertegenwoordigen.

    Laatst bijgewerkt
    3 mei 2024