Table of Contents

    De tax shelter scale-up is bedoeld om investeringen van particulieren in snelgroeiende ondernemingen, aan te moedigen. Deze pagina vat de kerncijfers samen en geeft een overzicht van deze begunstigde ondernemingen.

    De cijfers die beschikbaar zijn voor de afgelopen jaren zijn voorlopig en moeten dus met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden.

    Kerncijfers van de tax shelter scale-up en ontwikkelingen sinds 2019

    De tax shelter scale-up heeft het mogelijk gemaakt om bijna 7 miljoen euro te investeren in 31 Belgische bedrijven. Dit is 2,8 % van het totaal geïnvesteerde bedrag via alle tax shelters.

    Het mediaan bedrag dat opgehaald wordt per onderneming ligt voor de tax shelter scale-up op 100.000 euro, beduidend hoger dan het equivalent bij de tax shelter start-up van 35.000 euro en meer dan dat van de tax shelter COVID-19 van 94.000 euro.

    Financieringsvormen beïnvloeden de mediane bedragen en het aantal investeringen. Bij de scale-up tax shelter zien we dat in één bepaald jaar de overgrote meerderheid van de investeringen en enkele investeerders samen goed zijn voor een derde van het geïnvesteerde bedrag. Het was dus een bijzonder succesvol jaar voor tax shelter scale-up. Het was ook een jaar dat gekenmerkt werd door een grote instroom van kleine investeringen, waarschijnlijk via financieringsmechanismen zoals crowdfunding.

    Sectorale verdeling van de begunstigde ondernemingen van de tax shelter scale-up

    De tax shelter scale-up komt vooral ten goede aan:

    • 32,3 % van de begunstigden in de ICT-sector;
    • 19,4 % van de begunstigden uit de handelssector;
    • 16,1 % in de vrije beroepen.

    Daarnaast waren de belangrijkste geïnvesteerde bedragen:

    • 31,7 % in de ICT-sector;
    • 19,6 % in de handelssector;
    • 19 % in de vastgoedsector (die ook het hoogste mediaan bedrag had).

    Het aantal investeringen wordt gedomineerd door de sector van administratieve en ondersteunende diensten: maar liefst 73,6 % van het totale aantal investeringen via de tax shelter scale-up vloeiden naar deze sector, hoewel dit maar 8,6 % van het totale bedrag bevat.          

    Geografische spreiding van de begunstigde ondernemingen van de tax shelter scale-up

    De helft (51,6 %) van de begunstigde ondernemingen situeert zich in Vlaanderen, 29 % in Brussel en de resterende 19,4 % in Wallonië. Het mediaan bedrag dat per onderneming werd ontvangen, verschilt sterk van regio tot regio:

    • 149.222 euro in Wallonië;
    • 100.000 euro in Vlaanderen;
    • 65.860 euro in Brussel.

    Financieringsvormen kunnen een grote invloed hebben op zowel de mediane bedragen als het aantal investeringen. Brussel trekt negen op de tien van alle investeringen aan. Het ontvangen bedrag en het aantal ondernemingen dat van die regio profiteert, staan echter niet in dezelfde verhouding. Dat kan erop wijzen dat ondernemingen in Brussel in financiering hebben opgehaald via vele (kleine) investeringen, bijvoorbeeld via crowdfunding.

    Verdeling van de begunstigde ondernemingen van de tax shelter scale-up naar gender van de bestuurders en investeerders

    74,2 % van de begunstigde scale-ups werd geleid door mannelijke bestuurders. In de overige scale-ups (25,8 %) die van de fiscale maatregel profiteerden, is er een gemengd bestuur: een mix van mannen en vrouwen leidt de onderneming. Er zijn dus geen scale-ups met enkel vrouwelijke bestuurders die geld ophalen met de tax shelter scale-up.

    Een meer verdeeld beeld zien we bij de investeerders, al zijn de vrouwen (31,8 %) ook nog steeds ondervertegenwoordigd. Bijna een derde van de investeerders die via tax shelter scale-up investeren, is een vrouw.  

    Verdeling van de begunstigde ondernemingen van de tax shelter scale-up naar grootte, omzet en rechtsvorm

    Ondernemingen met 10 tot 49 werknemers zijn goed voor 71 % van de begunstigde ondernemingen van de tax shelter scale-up en zij trekken twee derde (66,3 %) van het geïnvesteerd bedrag aan. Bijna negen op de tien (87,1 %) van de begunstigde scale-ups behoren tot de hoogste omzetcategorie (meer dan 150.000 euro). Dat kan verklaard worden door het feit dat scale-ups snelgroeiende ondernemingen zijn.

    De meeste scale-ups (64,5 %) die geld ophalen zijn naamloze vennootschappen. Ze halen de helft (52,6 %) van het opgehaalde kapitaal op. De andere helft van het bedrag wordt opgehaald door besloten vennootschappen, die 29 % van de scale-ups vertegenwoordigen en coöperatieve vennootschappen (6,5 % van de begunstigde ondernemingen; 1,2 % van het opgehaalde kapitaal).

    Laatst bijgewerkt
    26 maart 2025