Table of Contents

  Beschikken de Belgische kmo’s over een duurzaamheidsstrategie?

  Een minderheid van de Belgische kmo’s (34%) heeft een strategie of actieplan om hun onderneming duurzaam te maken. Een duurzaamheidsstrategie heeft als doelstelling om rendabiliteit te koppelen aan een positieve impact op de maatschappij en de omgeving. Bij 9% van de kmo’s is de strategie al geïmplementeerd terwijl 25% bezig is met de verwezenlijking ervan. Sommige kmo’s (16%) verklaren dat ze geen duurzaamheidsstrategie hebben en dat dat in de toekomst ook niet zal veranderen. Een groot deel van de kmo’s, namelijk 43%, heeft momenteel nog geen strategie maar voorziet die in de toekomst.

  Meer dan de helft van de middelgrote ondernemingen (58%) heeft een duurzaamheidsstrategie, al is die maar bij 5% geïmplementeerd terwijl bij de overige 53% de implementatie nog aan de gang is. Bij micro- en kleine ondernemingen hebben respectievelijk 31% en 43% een duurzaamheidsstrategie, waarvan respectievelijk 8% en 14% geïmplementeerd is.

  Duurzaamheidsstrategie bij kmo’s in de EU27

  België zit precies op het EU-gemiddelde voor kmo’s met een duurzaamheidsstrategie. België doet het wel iets minder goed dan haar buurlanden. In Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben respectievelijk 41, 39 en 37% van de kmo’s een duurzaamheidsstrategie, al dan niet geïmplementeerd. Portugal scoort met 52% van de kmo’s het hoogst.

  Laatst bijgewerkt
  22 februari 2021