De car-pass is een document dat verschillende gegevens over een autovoertuig bevat: de kilometerhistoriek, het model, de datum van eerste inschrijving, de euronorm en CO2-uitstoot …

Professionele verkopers van tweedehandsvoertuigen moeten in hun advertenties en showroom de car-passgegevens tonen. Zowel professionelen als particulieren moeten bij de verkoop van een tweedehandsvoertuig aan een particulier een car-pass overhandigen. 

De car-pass is een efficiënt middel om fraude met de kilometerstanden te bestrijden. Het car-pass-systeem zorgt ook voor meer transparantie en geloofwaardigheid in de sector van tweedehandsvoertuigen.

Voor de goede werking van dat systeem is het essentieel dat professionelen in de autosector de nodige gegevens correct en tijdig doorgeven aan de vzw Car-Pass. Garagisten, carrosiers, bandenspecialisten … moeten bij werken aan een voertuig telkens het chassisnummer en de kilometerstand van dat voertuig doorgeven aan de vzw Car-Pass.

Wanneer een car-pass afleveren en hoe de gegevens bezorgen aan de vzw Car-Pass?

Wat is een car-pass?

Wanneer moet u een car-pass overhandigen?

Waar kunt u een car-pass krijgen?

Welke informatie over car-pass moet u bij een tekoopaanbieding vermelden?

Binnen welke termijn moet u de gegevens doorsturen als u werken aan een voertuig verricht?

In welke vorm moet u de gegevens doorsturen?

Wat als u per ongeluk verkeerde gegevens hebt ingevoerd?

Wat moet u doen als u als onderaannemer in een garage werkt?

U vindt de antwoorden op die en andere vragen in onze guidelines over de car-pass. De guidelines verduidelijken in welke situaties u een car-pass moet overhandigen, de gegevens ervan moet tonen, of zelf gegevens moet overmaken. Ze helpen u om een onderscheid te maken tussen wat wel en niet is toegestaan aan de hand van concrete voorbeelden, en zo aan de wetgeving te voldoen.

Download de guidelines (PDF, 215.1 KB)

Laatst bijgewerkt
13 februari 2024