Table of Contents

  Een nieuw platform

  Op 4 september 2023 werd door de FOD BOSA het nieuwe e-Procurement gelanceerd. Het platform omvat handige zoekprofielen die u dagelijks via mail op de hoogte houden van interessante opdrachten en online visitekaartjes waarmee u uw kmo meer zichtbaarheid geeft.

  Waarom is e-Procurement interessant?

  E-Procurement is het centrale platform voor overheidsopdrachten voor Belgische overheden. Daarnaast moeten sinds kort meer overheidsopdrachten dan ooit verplicht verlopen via e-Procurement. Door het nieuwe platform efficiënt te gebruiken geeft u uw zaak dus meer kansen om nieuwe klanten binnen te halen. 

  Het nieuwe e-Procurement van de FOD BOSA kent heel wat nieuwe features en toepassingen waar de komende maanden nog flink aan zal verbeterd worden. Onder andere: 

  • Zoekprofielen:
   vind overheidsopdrachten op maat van uw kmo. Met zoekprofielen wordt u automatisch dagelijks via mail op de hoogte gehouden van overheidsopdrachten die voldoen aan de door u gekozen criteria. Het vinden van de voor u interessante opdrachten was nog nooit zo gemakkelijk.  
  • Online visitekaartjes:
   vergroot de zichtbaarheid van uw bedrijf en zorg dat opdrachtgevers u vlot vinden op basis van expertise, locatie en economische activiteit. Aanbesteders worden meer dan ooit gestimuleerd om gebruik te maken van de visitekaartjes. Zorg er dus voor dat uw gegevens up-to-date zijn!  
  • Neem contact op met de opdrachtgever via een online forum. 
  • Onderteken offertes, dien ze in en volg ze online op. 
  • Het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) wordt in de toekomst volledig geïntegreerd in het e-Procurementplatform.
  • … 

  Tip

  De FOD BOSA heeft een handige landingspagina gelanceerd over e-Procurement waar de belangrijkste informatie gebundeld wordt.

  Praktisch

  Maak uw account aan op publicprocurement.be

  Let op: accounts van het oude platform worden niet automatisch overgezet. Elk bedrijf zal dus een nieuw profiel moeten aanmaken op e-Procurement.

  In de toekomst

  Het invullen van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is niet eenvoudig. De FOD BOSA heeft daarom een handleiding voor ondernemingen gepubliceerd.

  In de toekomst wordt het UEA volledig in het nieuwe e-Procurementplatform geïntegreerd, dat om ondernemingen zoveel als mogelijk te ondersteunen bij het invullen ervan. 

  Meer weten over het UEA?

  Digitale overheidsopdrachten

  Behalve in uitzonderlijke gevallen is elektronische communicatie sinds kort verplicht voor alle plaatsingsprocedures. Sinds 1 september 2023 moeten ook de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking (OPZB) en de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande oproep zonder mededinging (OPZVOM) verplicht via elektronische platformen zoals e-Procurement verlopen.  

  Via e-Procurement kunt u dus als kmo meer overheidsopdrachten dan ooit terugvinden en aan deelnemen. 

  E-facturatie

  Voor een groot deel van de overheidsopdrachten waren ondernemers al verplicht hun facturen elektronisch over te maken: de elektronische factuur is sinds 1 mei 2023 verplicht voor alle overheidsopdrachten met een waarde groter dan 30.000 euro.  

  Sinds 1 maart 2024 is de e-factuur ook verplicht voor opdrachten met een waarde lager dan 30.000 euro. Elektronisch factureren is niet automatisch verplicht voor opdrachten met een waarde lager dan 3.000 euro, maar kan wel opgelegd worden door de aanbesteder. Lees dus telkens aandachtig de opdrachtdocumenten! 

  Belangrijk: de federale overheid heeft er alvast voor gekozen om e-facturatie systematisch te verplichten onder de drempel van 3.000 euro.

  Waarom is e-facturatie interessant?

  Elektronisch factureren zorgt voor minder administratieve rompslomp, een efficiëntere uitbetaling en minder kosten binnen uw bedrijf. Het elimineren van de papieren factuur vermindert de kans op fouten én zorgt voor een kleinere impact op het milieu. 

  Hoe maakt u een e-factuur?

  Bedrijven die via een softwarepakket aangesloten zijn op het Europese Peppol-netwerk kunnen daarmee vlot elektronische facturen maken en verzenden naar de Belgische overheden.

  Bedrijven die nog niet over dergelijke software beschikken, kunnen gratis via het Mercurius-portaal handmatig een online factuur aanmaken, verzenden en opvolgen.  

  Meer weten over e-facturatie

  U vindt meer informatie over e-facturatie via de video van de FOD BOSA: E-facturatie verplicht bij overheidsopdrachten .

  Op de webpagina van de FOD BOSA vindt u informatie over volgende thema’s:

  Laatst bijgewerkt
  21 maart 2024