Weten waar uw bedrijf nood aan heeft op het vlak van risicobeheer, is één ding. De theorie omzetten in de praktijk, daarmee helpen we u graag op weg. Hieronder vindt u alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen.
Risk Assessment, of risicoanalyse in het Nederlands, is een cruciale stap in de risicobeheerstrategie van elke onderneming.
Niet elk risico heeft een even grote impact heeft op de kernactiviteiten van uw organisatie. Daarom identificeert en analyseert een Risk Assessment de mogelijke risico’s voor de continuïteit van uw onderneming. Een Risk Assessment bestaat uit drie stappen: risico’s opsporen, analyseren en evalueren.
Ga naar de pagina Risicobeheer in ondernemingen: templates, checklists en praktijkfiches. U vindt er de Risk Assessment-procedure en de bijhorende template (Excel-bestand) om zelf degelijke procedures op te stellen.
Met Risk Treatment bepaalt de onderneming een strategie voor risicobehandeling.
Na het uitvoeren van een risicoanalyse (zie “Wat is het doel van een Risk Assessment?”) beslist de onderneming hoe ze een risico aanpak. U kunt kiezen uit 4 opties:
- het risico aanvaarden
- het risico proberen beperken
- het risico proberen aanpassen of overdragen:
- de activiteit die onaanvaardbare risico’s loopt, staken
Nadat u een risico hebt aangepakt, kan een "restrisico" overblijven, dat meestal kleiner is dan vóór de behandeling.
Raadpleeg ook de pagina Risicobeheer in ondernemingen: templates, checklists en praktijkfiches
Een Business Continuity Plan of bedrijfscontinuïteitsplan legt de doelstellingen van de onderneming vast en de interne procedures om met een incident om te gaan. Het plan richt zich op het beperken van de (financiële) schade en op de continuïteit van de essentiële activiteiten van de onderneming in afwachting van een zo snel mogelijke terugkeer naar de “normale” situatie.
Een handige template voor een bedrijfscontinuïteitsplan vindt u op de pagina Risicobeheer in ondernemingen: templates, checklists en praktijkfiches.
U vindt ook een handige checklist in het document Implementatie van een Business Continuity Planning: voorbereiding op de uitbraak van een pandemie van het Nationaal Crisiscentrum.
Een procedure voor het beheren van incidenten stelt uw onderneming in staat om
- te anticiperen op incidenten (voor);
- beter te reageren als u geconfronteerd wordt met een incident (tijdens);
- u voor te bereiden om zelf te leren uit uw fouten (geleerde lessen na het incident).
Het doel is om zo de continuïteit van uw onderneming te verzekeren en u te blijven verbeteren.
Opleidingen digitale vaardigheden
Ga naar de pagina Opleidingen in digitale vaardigheden.
U vindt er een reeks opleidingen en initiatieven van federale, gewestelijke en regionale overheden om de digitale vaardigheden van volwassenen te versterken.
Subsidies voor digitaal sterkere ondernemingen
Op Europees niveau
- Het Europees beleid biedt aan de ondernemingen verscheidene ondersteunende instrumenten aan. Vind alle informatie op de pagina Europese initiatieven en steun voor ondernemingen.
Op nationaal niveau
- een verhoogde belastingaftrek (13,5 % in 2020) voor digitale investeringen, met inbegrip van data- en netwerkbeveiliging.
Op niveau van het Vlaamse Gewest
- het Vlaams Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) biedt verschillende mogelijkheden en identificeert zijn contacten. Ook het Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) geeft subsidies. Zie in het bijzonder Digitale sprong en Digitale toekomst.
Op niveau van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest
- in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest zijn er premies beschikbaar voor de ontwikkeling van een website of een e-commerce-platform, consultancy, opleiding, enz.
Op niveau van het Waalse Gewest
- de website Aides aux entreprises en Wallonie (MIDAS) biedt ondersteuning en subsidies aan voor het digitale en/of cybersecurity in Wallonië. In het bijzonder zijn er consultancy cheques (voor gespecialiseerd advies) voor "diagnose, groei en ontwikkeling van de onderneming", cybersecurity, "digitale maturiteit", enz.
Bepaalde provincies beschikken ook over subsidies of bieden specifieke hulp, doe zeker navraag bij uw provincie.
Sectororganisaties zoals Agoria bieden ook verschillende gratis cursussen voor afstandsonderwijs aan, alsook sectorspecifieke cijfers: DigiCoach, AI in Business …
Ten slotte zijn er ook meer specifieke coalities zoals de Cyber Security Coalition waarvan het netwerk instrumenten en informatie publiceert.
Raadpleeg ook de pagina Steunmaatregelen inzake cyberveiligheid voor kmo’s.