Table of Contents

  Door de Belgische jury genomineerd voor deelname aan de Europese fase van de wedstrijd

  The Company by Gentrepreneur - Gentrepreneur Company CVBA so

  Categorie : Bevordering van de ondernemingszin

  Als student een onderneming starten, zonder veel risico’s of administratieve rompslomp? In Gent kan het!

  Universiteit Gent, HOGENT en Arteveldehogeschool richtten de studentencoöperatie The Company by Gentrepreneur  op, waar studenten leren hun eigen onderneming opstarten. The Company neemt alvast een pak drempels weg. Coöperanten maken gebruik van het ondernemingsnummer en de dienstverlening van de coöperatie, zoals begeleiding in hun boekhouding en administratieve verplichtingen. Studenten blijven fiscaal ten laste van hun ouders en behouden sociale rechten. Daarnaast genieten ze van coaching en een netwerk.

  Dit pioniersproject heeft ondertussen 92 projecten begeleid, waaronder startups Beerselect, Kadonation, Liq, Davai, Dripl, Pollie en Simpools.

  Links :

  DigitalWallonia4.ai (DW4AI) - Agence du Numérique

  Categorie : Verbetering van de bedrijfsomgeving en ondersteuning van de digitale transitie

  Wallonië is een gebied dat rijk is aan innoverende kmo’s die moeten worden gestructureerd en begeleid bij de invoering van nieuwe technologieën, om concurrerend te blijven. Dit is de bedoeling van DigitalWallonia4AI, een programma georganiseerd rond 4 assen, dat artificiële intelligentie demystificeert en voor iedereen toegankelijk maakt via concrete projecten.

  DW4AI is het hele Waalse economische weefsel dat zich organiseert rond een label en een toekomstgerichte technologie.

  Deze manier van werken, die inherent is aan het “Plan du numérique wallon” (Waalse digitale plan), heeft reeds zijn vruchten afgeworpen via talrijke programma's en heeft eens te meer zijn doeltreffendheid bewezen.

  Links :

  Andere deelnemers aan de nationale selectie  2021 die door de Belgische jury niet weerhouden werden voor de Europese fase van de wedstrijd

  Industrie du Futur by Digital Wallonia of Industry of the Future by Digital Wallonia - Agence du Numérique

  Categorie : Ondersteuning van de duurzame transitie

  Een project dat de hele sector mobiliseert, dat zo sterk verbindend is dat de sector er actief aan deelneemt, en dat alle behoeften dekt, dat is wat de kracht en het vernieuwende is van Industrie du Futur by Digital Wallonia.

  Alle aspecten van de digitale transformatie van de industrieën komen aan bod, waarbij het programma ernaar streeft in alle behoeften te voorzien, van sensibilisering tot concrete begeleiding via opleiding.

  Hieruit blijkt een goede kennis van het onderwerp, van de uitdagingen voor de industrieën, maar ook van hun beperkingen en de verschillende elementen waarvoor zij steun nodig hebben.

  Links :

  Le Sommet des Entrepreneurs - VentureLab, service de l’ULiège pour jeunes entrepreneurs du pôle académique Liège-Luxembourg

  Categorie : Verbetering van de bedrijfsomgeving en ondersteuning van de digitale transitie

  De Top van de Ondernemers is een initiatief dat honderden huidige en toekomstige ondernemers samenbrengt om hun in staat te stellen elkaar te helpen, samen de toekomst van het ondernemerschap uit te vinden en om elkaar te inspireren via 7 unieke momenten van uitwisseling. Dit door VentureLab georganiseerde evenement is een beknopte versie van het beroep van incubator, met als doel de deelnemende ondernemers een maximum aan mogelijkheden te bieden. In 2021 heeft de Top van de Ondernemers, in een 100% digitale context, 704 directe uitwisselingen tussen ondernemers en bijna 20 000 toeschouwers samengebracht rond een speciale editie van een TV journaal “Entreprendre pour créer le futur” (Ondernemen om de toekomst te scheppen).

  Links :

  Overzicht Belgische deelnemers en genomineerden sinds 2006

  De voorbije 15 edities namen niet minder dan 87 projecten deel aan het Belgische luik van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering. Het gaat om 48 Nederlandstalige en 39 Franstalige projecten.

  Lijst van alle projecten  (PDF, 389.46 KB)

  Tijdens elke editie koos de Belgische jury telkens uit de ontvangen kandidaturen (overeenkomstig het EEPA reglement) twee projecten om voor België deel te namen aan de Europese fase van deze wedstrijd.

  Overzicht van de projecten die voor België deelnamen aan het Europese niveau (PDF, 396.59 KB)

  De projecten aangeduid in het blauw kaapten later op het Europese niveau een Award weg. De projecten in het oranje moesten zich tevreden stellen met een plaatsje als runner-up. 

  Laatst bijgewerkt
  14 juli 2021