Table of Contents

  Genomineerd door de Belgische jury voor deelname aan het Europese niveau van de wedstrijd

  Voor deze editie van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering werd het project van UNIZO door de Europese jury verkozen als winnaar in hun categorie en als winnaar van de Grote Prijs van de Jury.

  “Love to be free” – UNIZO - EUROPEAN AWARD WINNER

  Categorie: Investering in ondernemersvaardigheden

  Met het project “Love to be Free” informeert, connecteert en vertegenwoordigt ondernemersorganisatie UNIZO freelancers in Vlaanderen. Met een uitgebreid onderzoek naar flexibel werk in Vlaanderen werden de belangrijkste noden en zorgen van freelancers in kaart gebracht. Op basis van deze resultaten werd het project vormgegeven. In het kader van het project werden verschillende on- en offline evenementen georganiseerd om freelancers te informeren en een netwerk aan te bieden. Met een online uurtariefcalculator werd dan weer tegemoetgekomen aan de onzekerheid van freelancers over hun uurtarief. Met vetrekking tot de steeds groter wordende groep van solo-ondernemers, wil dit project de aandacht vestigen op een kader dat in de toekomst optimaal zou kunnen zijn voor dit soort werk, door middel van innovatieve voorstellen aan beleidsmakers. Het project kan van bij het begin op veel enthousiasme rekenen en wordt de volgende jaren verder uitgebouwd.

  Links:

  Altijd onderweg. Jouw gids naar succes als ondernemer” – VLAIO

  Categorie: Bevordering van de ondernemerschapsgeest

  Met de ‘Startersgids: Altijd Onderweg, jouw gids naar succes als ondernemer’ zorgt VLAIO voor een praktische tool met allerlei tips & tricks voor een startende ondernemer. De gids leidt de weg naar ondernemerschap als een trip door de stad en licht onderwerpen toe waar men als ondernemer vaak vragen rond heeft. Bij elke onderwerp is er een overzicht naar informatie, inspiratie, tips, templates, uitdagingen én contacten van organisaties om de starter te helpen richting succes van hun onderneming. 

  Links:

  Andere deelnemers aan de nationale selectie 2022 die door de Belgische jury niet weerhouden werden voor de Europese fase van de wedstrijd

  “La SMALA Coopérative” – La SMALA

  Categorie: Ondersteuning van de duurzame transitie

  Onze wereld is aan het veranderen! Of het nu de gezondheidscrisis is of de gevolgen van de opwarming van de aarde, we worden allemaal getroffen door deze veranderingen. Zij beïnvloeden onze relatie met anderen, met onze omgeving en met onszelf.

  In deze context is La SMALA de eerste coöperatie van ondernemers die ambitieus zijn in zaken en in impact. Zonder te wachten tot “het gebeurt”, gaan de 70 coöperanten moedig buiten de gebaande paden om zich in te zetten voor de overgang.

  Sinds één jaar staat La SMALA ten dienste van zakelijke en impactambities. Het inspireert en stelt ondernemers gerust die willen groeien in zaken en impact. De behaalde resultaten overtroffen alle verwachtingen:

  • Er was een groei van 10 naar 65 coöperanten;
  • Het solidariteitsnetwerk van La SMALA geeft kracht aan ondernemers en de wil om meer impact en betekenis te creëren;
  • De diensten van La SMALA maken reële ontwikkelingen of transformaties mogelijk om de duurzaamheid van de ondernemingen en de waarde voor het algemeen belang te garanderen;
  • De samenwerkende partijen hebben La SMALA meer dan 40 missies toevertrouwd.

  Ten conclusie wil La SMALA de lijnen blijven verleggen en nieuwe ondernemers verwelkomen die de wil hebben om in te spelen op de uitdagingen van de 21ste eeuw.

  Links:

  Overzicht Belgische deelnemers en genomineerden sinds 2006

  De voorbije 16 edities namen niet minder dan 90 projecten deel aan het Belgische luik van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering. Het gaat om 50 Nederlandstalige en 40 Franstalige projecten.

  Lijst van alle projecten (PDF, 136.11 KB)

  Tijdens elke editie koos de Belgische jury telkens uit de ontvangen kandidaturen (overeenkomstig het EEPA-reglement) twee projecten om voor België deel te nemen aan de Europese fase van deze wedstrijd.

  Overzicht van de projecten die voor België deelnamen aan het Europese niveau (PDF, 163.79 KB)

  De projecten aangeduid in het blauw kaapten later op het Europese niveau een Award weg. De projecten in het oranje moesten zich tevredenstellen met een plaatsje als runner-up.

  Laatst bijgewerkt
  2 december 2022