Mondmaskers zijn onderdeel geworden van ons dagelijkse leven. Er zijn veel verschillende soorten mondmaskers maar ze beschermen niet allemaal op dezelfde manier tegen het coronavirus. Daarom is het belangrijk dat iedereen een mondmasker koopt dat beschermt tegen COVID-19 en het correct draagt, naast de gouden regels tegen het coronavirus. Op die manier draagt iedereen bij aan het principe van collectieve solidariteit "Ik bescherm jou, jij beschermt mij".

Daarom geven we hieronder een overzicht van de belangrijkste soorten mondmaskers op de markt, welke effectief helpen in de strijd tegen de verspreiding van het virus en welke niet. Daarnaast geven we mee waar u op moet letten als u een mondmasker koopt of draagt.

BELANGRIJK

Met “mondmasker of elk ander alternatief in stof” bedoelen we het volgende: een masker zonder uitlaatventiel, uit stof of wegwerpmateriaal, dat nauw aansluit op het gelaat, en de neus, mond en kin bedekt, bestemd om besmettingen bij contact tussen personen te voorkomen. Sjaals, bandana’s, halsdoeken en mondmaskers met een uitlaatventiel voldoen niet aan die definitie.

Kies een mondmasker dat beschermt tegen het coronavirus

Een eerste criterium voor een mondmasker dat beschermt tegen COVID-19 is dat het de kin, de mond en de neus perfect bedekt. Het maakt niet uit of het achter de oren haakt of aan de achterkant van het hoofd vastzit en of het geplooid is of het een eendenbek heeft. Het moet de drie delen van het gezicht zo hermetisch mogelijk bedekken. Denk daar vooral aan als u een mondmasker voor een kind koopt: het gaat om hun bescherming en comfort.

Mondmaskers die geschikt zijn voor de strijd tegen COVID-19

  • De mondmaskers die u het meeste tegenkomt in het straatbeeld, zijn de rechthoekige maskers met plooien. Het zijn wegwerpmaskers, ze bestaan in verschillende kleuren (meestal blauw) en worden in apotheken of supermarkten verkocht.
  • Ook stoffen mondmaskers komen veel voor, al dan niet met een leuk motiefje er op. Er bestaan drie categorieën:
    • de “community” maskers: zij worden gemaakt in serieproductie door verenigingen, gemeentes, winkelketens, enz. en moeten in overeenstemming zijn met een aantal vereisten
    • de huisgemaakte mondmaskers: zij zijn veilig voor zover ze gemaakt zijn volgens de aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid
  • Het zogenaamde gezichtsscherm (faceshield) dekt uw volledige gezicht af. Het gebruik ervan is alleen toegelaten samen met een ander geschikt mondmasker of als u om medische redenen geen mondmasker kan dragen.
tips mondmasker

Mondmaskers die niet geschikt zijn voor de strijd tegen COVID-19

Veel mensen maken gebruik van andere soorten mondmaskers dan diegene die hierboven opgesomd worden. Die mondmaskers zijn niet geschikt voor de strijd tegen het coronavirus omdat ze uzelf of anderen niet voldoende beschermen.

  • Mondmaskers met ventielen op de zijkant (meestal een of twee) beschermen enkel de drager zelf. Ze laten de uitgeademde lucht en eventuele virusdeeltjes van de drager volledig door. Andere mensen zijn dan helemaal niet beschermd. Dergelijke mondmaskers zijn dus absoluut niet toegestaan in de strijd tegen het coronavirus. De ventielen worden ook apart verkocht om ze vast te maken aan andere types  mondmaskers, zoals handgemaakte mondmaskers. Ook dat is niet toegelaten want het resultaat is hetzelfde: enkel de drager is beschermd door het mondmasker en het beschermt andere mensen onvoldoende.
  • Ook plastieken mondschermen beschermen niet voldoende als ze aan de zijkanten nog openingen hebben. De maskers met een plastieken deel voor de mond omringd door stof (maskers met transparant venster) die de mond en neus goed bedekken, zijn wel geschikt.
  • De plastieken mondschermen die steunen op de neus of op de kin zijn aan de zij-, boven- of onderkant volledig open. Ze zijn niet geschikt want ze bieden geen bescherming, noch voor uzelf noch voor anderen.
  • Een sjaal, halsdoek en dergelijke zijn verboden als alternatief voor een mondmasker omdat ze niet altijd nauw aansluiten en dus niet voldoende bescherming bieden.
tips mondmasker

Kies de juiste maat

Er bestaan verschillende maten in mondmaskers (kinderen, mannen of vrouwen). Ze kunnen op verschillende manieren vastgemaakt worden (achter de oren of achter het hoofd).

Let erop dat het mondmasker nauw op uw gezicht of op dat van uw kind aansluit. Zakt uw mondmasker af terwijl u beweegt of praat, dan heeft het niet de passende maat voor uw gezicht. Is uw kin niet afgedekt, dan is het mondmasker te klein.

Twijfelt u of het masker geschikt is, kijk dan naar de leeftijdsaanduiding in de handleiding.

Kijk na of bij het mondmasker een gebruiksaanwijzing en waarschuwingen zijn gevoegd en lees ze

Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing en waarschuwingen voor u het mondmasker gebruikt.

U moet ten minste informatie krijgen over:

  • het onderhoud van het mondmasker (Moet ik het wassen voor het eerste gebruik? Op welke temperatuur? Mag ik het strijken of niet? …)
  • de aanbevolen gebruiksduur van wegwerpmaskers (aantal uur dat het mondmasker gedragen mag worden) en/of wasbare maskers (aantal wasbeurten)
  • hoe zet ik het masker op en af
  • de leeftijd van de mensen voor wie het bestemd is (vooral voor kinderen) en eventueel noodzakelijk toezicht

De waarschuwingen op een masker moeten duidelijk zichtbaar zijn en voorafgegaan door het woord “Opgelet” of iets dergelijks. Verder moeten ze nauwkeuring, leesbaar en gemakkelijk te begrijpen zijn.

Ten slotte moeten de documenten ten minste beschikbaar zijn in de taal of een van de talen van het taalgebied waar het mondmasker verkocht wordt.

Controleer of het adres van de fabrikant en/of invoerder en een referentie vermeld worden

Op het mondmasker of de verpakking moet u altijd kunnen terugvinden:

  • de identiteit en het adres van de fabrikant of importeur
  • de referentie van het product

Die referentie maakt het mogelijk voor de gebruiker en de autoriteiten om contact op te nemen met de fabrikant als het om een niet-conform of gevaarlijk product gaat of voor meer informatie.

Let op: een website wordt niet beschouwd als een contactadres.

Koop geen mondmasker als het niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet

Wordt een masker verkocht zonder contactgegevens, zonder verpakking, gebruiksaanwijzing of noodzakelijke waarschuwingen, koop het dan zeker niet.

CE-markering is niet altijd noodzakelijk

De CE-markering staat symbool voor de conformiteit van een product. Hij moet enkel aangebracht worden als de geldende Europese regelgeving voor het product dat vereist.

De CE-markering is verplicht voor ademhalingsbeschermingsmaskers (FFP2 of FFP3): de fabrikant garandeert daarmee dat het masker voldoet aan alle veiligheidsregels die van toepassing zijn in de reglementering voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

Dat geldt ook voor chirurgische maskers die moeten voldoen aan de reglementering voor medische hulpmiddelen.

Comfortmaskers, "community maskers", artisanale maskers, alternatieven in stof of mondmaskers die eruit zien als chirurgische maskers maar die geen medische hulpmiddelen zijn (blauwe mondmaskers met plooien die verkocht worden in winkels) hebben geen geldende geharmoniseerde Europese regelgeving. Ze hebben geen CE-markering. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet geschikt zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze mogen de CE-markering enkel niet vermelden.

Raadpleeg info-coronavirus.be

Raadpleeg de website www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker.

U vindt er waardevolle informatie over mondmaskers, de bescherming die ze bieden, hun fabricage, gebruik en een rubriek met veelgestelde vragen.

Extra tips voor een veilig gebruik

  • Draag een FFP2-masker na een hoogrisicocontact of als u positief getest werd of een kwetsbare persoon bent.
  • Laat nooit een kind jonger dan 3 jaar een mondmasker dragen, door het risico op verstikking. Kinderen boven 3 jaar mogen een mondmasker dragen, maar hou steeds toezicht. Geef hen in elk geval een masker dat aangepast is aan hun leeftijd en gezichtsvorm.
  • FFP2-mondmaskers werden niet ontworpen voor kinderen. Ziet uin de winkel toch FFP2-maskers liggen waarbij het gebruik voor kinderen wordt aangemoedigd, dan laat je die beter links liggen.
  • Doe geen zware inspanningen terwijl u een mondmasker draagt. Het dragen van een masker vraagt een aanpassing, meer bepaald aan het gevoel minder lucht te hebben. Dat is normaal, het betekent dat het mondmasker werkt.
  • Voeg nooit een ventiel toe aan uw mondmasker, ook niet om u te helpen om beter te ademen. Ventielen filteren de uitgeademde lucht niet en maken dat uw mondmasker de mensen rond u niet beschermt.
  • Het mondmasker moet zowel uw mond, kin als neus bedekken. Dat geldt ook voor kinderen. Het heeft dus geen zin om een mondmasker onder uw neus te dragen of uw kin vrij te laten; dat is zelfs gevaarlijk.masque position

     

  • Onderhoud uw mondmasker op de correcte manier. Volg de wasinstructies die bijgevoegd zijn.
  • Gebruik het mondmasker niet langer dan de aangegeven gebruiksduur.
  • Bewaar uw mondmasker na gebruik in een stoffen zak en niet in uw handtas of zak van uw jas.

Mondmasker: ik bescherm jou, jij beschermt mij!

Laatst bijgewerkt
15 september 2023