De FOD Buitenlandse Zaken werkt op zijn website met kleurcodes om aan te geven of reizen naar een bepaald land of bepaalde regio toegelaten is.

  • Rood: regio’s of landen die door het land in kwestie in lockdown worden gebracht of waar Belgische toeristen een zeer hoog risico lopen op besmetting. Voor die zones vaardigt België een formeel reisverbod uit.
  • Oranje: regio’s of landen waarvoor een gematigd hoog risico op besmetting is vastgesteld. Reizen naar die regio’s of landen is toegestaan. Het is mogelijk dat de plaatselijke overheid een of meerdere beperkingen oplegt aan toeristen uit België. Reizigers die toch terugkeren uit die zones, zullen gevraagd worden om zich te laten testen en in quarantaine te gaan.
  • Groen: regio’s of landen waar er geen of een laag gezondheidsrisico is vastgesteld. Voor die zones gelden geen reisbeperkingen.

Die kleurcodes worden regelmatig aangepast.

De annuleringsvoorwaarden van een reis, zowel door de organisator als door de reiziger, hangen ook af van de kleurcode die bij het land of de regio van bestemming hoort.

Bij code groen kan er in alle veiligheid worden gereisd. Geboekte pakketreizen kunnen dus doorgaan. Reizigers moeten wel rekening houden met maatregelen in het land van bestemming, zoals het dragen van een mondmasker of het houden van sociale afstand.

Bij code rood zijn niet-essentiële reizen verboden. Geboekte pakketreizen naar een land, een streek of een stad waarvoor die code geldt, kunnen niet worden uitgevoerd door overmacht. Bij annulering van die pakketreis is geen opzegvergoeding verschuldigd, ongeacht of reiziger of de reisorganisator annuleert.

Code oranje waarschuwt de burger voor een verhoogd risico. Die code oranje is echter geen klassiek, negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken. Concreet betekent het dat reizen kan en dat pakketreizen uitgevoerd kunnen worden. Volgens de pakketreiswetgeving (wet van 21 november 2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten) mag een reiziger zijn geboekte pakketreis voor vertrek altijd annuleren. Gaat zijn reis echter naar een land, streek of stad waarvoor de code oranje geldt, waar het reiscontract dus kan worden uitgevoerd, is hij bij annulering de opzegvergoeding verschuldigd aan de reisorganisator, zoals voorzien in de reisvoorwaarden. Enkel wanneer de pakketreis om redenen van overmacht niet kan worden uitgevoerd zoals overeengekomen, is de opzegvergoeding niet verschuldigd.

 

Laatst bijgewerkt
16 juli 2020