Op 24 april 2020 heeft de Nationale Veiligheidsraad de richtlijnen gepresenteerd voor de exitstrategie uit de coronaviruscrisis in België. Die strategie is gebaseerd op de aanbevelingen van de Groep van Experts belast met de Exit Strategie (GEES). Hieronder vindt u de richtlijnen voor het economische luik van fase 2 van die strategie. 

De exitstrategie verloopt geleidelijk. Ze bestaat uit vier fases gespreid in de tijd. De aangekondigde data voor elke fase zijn indicatief. De overgang van de ene naar de andere fase gebeurt enkel als de gezondheidssituatie dat toelaat. Is dat niet het geval, dan is het altijd mogelijk om de beslissing terug te draaien.

Zolang een maatregel niet is opgeheven, blijft hij van toepassing.

Het is belangrijk te benadrukken dat bepaalde regels van kracht blijven, ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden: het beperken van contacten tussen mensen, het respecteren van een veilige afstand (1,5 meter), goede hygiënische reflexen, spontane afzondering (thuis blijven) bij ziekte.

U vindt de informatie over het niet-economische luik van de exitstrategie op info-coronavirus.be.

Economisch luik van fase 2

Verwachte datum waarop die fase van kracht wordt: op 18 mei 2020.

Voor de winkels

Contactberoepen (zoals kappers, schoonheidssalons, tatoeage- en piercingstudio’s enz.) mogen hun activiteiten opnieuw uitoefenen onder bepaalde strikte voorwaarden. Zo is het dragen van een bescherming voor neus en mond voor professionelen en klanten verplicht, moeten ze producten voor handhygiëne ter beschikking stellen en uitsluitend op afspraak werken.

De dagelijkse, wekelijkse en tweewekelijkse markten met een maximum van 50 kramen zijn ook opnieuw toegelaten. Er moeten specifieke ruimtelijke regelingen en strikte voorzorgsmaatregelen worden genomen om de veiligheid van zowel de handelaars als hun klanten te garanderen.

De gids voor de heropening van de winkels op onze website bevat de verschillende aanbevelingen en verplichtingen die van toepassing zijn op bovenstaande activiteiten.

Speeltuinen en pretparken blijven nog steeds gesloten, evenals horecazaken.

Op het vlak van cultuur

Culturele bezienswaardigheden (musea, historische woningen en monumenten, kastelen en citadellen) en natuurbezienswaardigheden (tuinen, natuurparken en natuurreservaten, dierentuinen en dierenparken) kunnen onder bepaalde voorwaarden weer toegankelijk zijn voor het publiek. Tickets mogen alleen telefonisch of online worden verkocht.

Geef het voorbeeld, stop het virus!

Laatst bijgewerkt
15 mei 2020