Op 24 april 2020 heeft de Nationale Veiligheidsraad de richtlijnen gepresenteerd voor de exitstrategie uit de coronaviruscrisis in België. Die strategie is gebaseerd op de aanbevelingen van de Groep van Experts belast met de Exit Strategie (GEES). Hieronder vindt u de richtlijnen voor het economische luik van fase 1A van die strategie.  

De exitstrategie verloopt geleidelijk. Ze bestaat uit vier fases verspreid in de tijd. De aangekondigde data voor elke fase zijn indicatief. De overgang van de ene naar de andere fase gebeurt enkel als de gezondheidssituatie dat toelaat. Is dat niet het geval, dan is het altijd mogelijk om de beslissing terug te draaien.

Zolang een verbodsmaatregel niet is opgeheven, blijft hij van toepassing.

Het is belangrijk te benadrukken dat bepaalde regels van kracht blijven, ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden: het beperken van contacten tussen mensen; het respecteren van een veilige afstand (1,5 meter); goede hygiënische reflexen; spontane afzondering (thuis blijven) als je ziek bent.

U vindt de informatie over het niet-economische luik van de exitstrategie op info-coronavirus.be.

Economisch luik van fase 1A

Verwachte datum waarop de fase van kracht wordt: 4 mei 2020.

Voor de industrieën en b2b-services

Telewerk blijft de norm. Bedrijven die niet kunnen voldoen aan de fysieke afstand, kunnen dat compenseren door een reeks gezondheidsaanbevelingen te volgen, waaronder het dragen van een mondmasker. Wat de organisatie van het werk betreft, heeft de Groep van Tien een generieke gids van goede praktijken gevalideerd. Die geldt als basis voor af te sluiten sectorale of ondernemingsakkoorden. Zo zal hij als referentie dienen voor een progressieve heropstart van de economie onder veilige en zekere voorwaarden voor iedereen.

Voor de winkels en de horeca

De regels veranderen niet, behalve voor de stoffenwinkels, die – gezien hun belangrijke rol in de productie van beschermingsmiddelen die de neus en mond bedekken – hun deuren mogen openen.

Kortingsacties zijn weer toegelaten.

De mond en de neus bedekken

Het bedekken van mond en neus is belangrijk zodra we de maatregelen beginnen versoepelen. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel dat zowel de mond als de neus bedekt (sjaal, bandana …).

Vanaf 4 mei 2020 wordt die praktijk sterk aanbevolen op openbare plaatsen en op plaatsen waar fysieke afstand houden moeilijk is. Op het openbaar vervoer wordt het bedekken van mond en neus verplicht voor gebruikers van 12 jaar en ouder.

Op zich biedt die praktijk geen afdoende bescherming, hij moet samengaan met de nodige hygiënemaatregelen en het houden van fysieke afstand.

Op de werkvloer moet de werkgever – zowel in de privé- als in de publieke sector – zijn werknemers beschermen als dat nodig is.

Het gebruik van het openbaar vervoer

Om drukte op het openbaar vervoer te vermijden is het raadzaam om:

  • u te verplaatsen met eigen middelen (te voet, met de fiets, met de auto …), om zo voorrang te geven aan wie het openbaar vervoer het hardst nodig heeft;
  • het spitsuur te vermijden.

Geef het voorbeeld, stop het virus!

Laatst bijgewerkt
19 mei 2020